''Номинирани'' събития

Ритуал ''Калушари'' в с.Байкал
ежегодно събитие

с.Байкал, Община Долна Митрополия, Област Плевен

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
25.06.2021 г. -
27.06.2021 г.


 
От незапомнени времена през седмицата след Педесетницата, Русалската седмица, хората отбелязват по особен начин с калушарския апотропеен ритуал, извършван от мъже русалии, наречени "калушари".
Фолклорни фестивали и събори
Водени от своя ватаф, наследил главатарството си от своя дядо, младите, здрави, добри по душа, честни по характер, издръжливи и лъчезарни мъже, облечени в бели ризи, препасани с червени пояси, бели кенарени панталони, стегнати с навуща, обути с бели чорапи и цървули на краката, нахлузили черни калпаци на главите си и тръгват из селото.
Фолклорни фестивали и събори
Силният шум предизвикан от зьркалки, наречени мамуци, острата миризма на чесън и пелин, закачени на пояса и калпака, предупреждават за тяхното пристигане.

Калушарите лекуват болни от „зли духове и страшни самодивски болести“.

С огромния шум, който предизвикват мамуците, подвикванията на калушарите: „Я уздата, шънка одата!“ играчите в разнообразни фигури танцуват около болната, изнесена от дома ѝ, изпроводена от родителите си.

Поставена в легнало положение на земята и в ръцете на знаменосеца, който със специални думи и бае. Знаменосеца непрекъснато се кръсти, прозява се и гони злите духове от болната. Болната оздравява, скача и с ведро лице потропвайки застава пред калушарите, водейки ги с калушарски стъпки.
Фолклорни фестивали и събори
Когато калушарите правят последния си кръг, най-дребния калушар върху когото се е прехвърлила болестта припада.

Силно удряйки с прътовете си, калушарите изгонват болестта от него.

В края калушарите, целувайки ръка на ватафа, си предават всички атрибути: калпаци,звънци, тояги. Няма по-емоционален, по-ярък,по-чакан ритуал в този край.

Русалска седмица е седмицата след църковния празник Петдесетница или Св. Троица (Петдесетница е винаги в неделя, 50 дни след Великден).

Русалската седмица започва в понеделник, когато е празникът в чест на Свети дух.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
НЧ "Пробуда-1925"; Адрес ул. "Георги Димитров" 45 п.к. 5861
тел.:06555/334,321,266; e-mail: chitalihte_probuda@abv.bg

За повече информация :
НЧ Пробуда във Facebook


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания