''Номинирани'' събития

Традиционен събор и ритуал ''Калушари'' в с.Златия
ежегодно събитие

с.Златия, община Вълчедръм, Област Монтана

Вашата оценка
4.9 от 8 гласа
09.06.2023 г. -
11.06.2023 г.


 
След дългогодишно прекъсване, с добра организация, във вълчедръмското село Златия се проведе съборът „Калушари”. Провежда се всяка година в петък, събота и неделя на седмицата след „Св. Дух“ (Петдесетница).
Селото се намира на десният бряг на река Цибрица и на разстояние 4-5 км от река Дунав. По-голямата част от селото се намира във баира, селото е живописно разположено, къщите всякаш са накацали една над друга.
Фолклорни фестивали и събори
Танцът ”Калуша” означава калина или горско дръвче с хубави червени плодове. Според преданията, се провежда за предпазване от зли духове и страшни самодивски болести.
Фолклорни фестивали и събори
Обредът се заражда в езическите времена и според една от версиите, „Калуша” има връзка с дохристиянски римски традиции. В съвремието ни споменът за ритуала е запазен в ограничен брой населени места.
Фолклорни фестивали и събори
Обичаят има своя специфика, като в Златия музиката, която се изпълнява специално за танца, звучи единствено от цигулка. Това е оригиналната мелодия, която е наследена от някогашния цигулар на местната дружинка.

В обредния танц „Калуша” изпълнителите на румънски език изричат думи-подвиквания, свързани с присъствието на злия дух Калуш - ето тук е! Още е тук!

Танцът се възпроизведе по спомени на старите калушари, останали в селото.

Записките са на краеведа Веселин Патрашков, съхранил живи разказите на калушарите от някогашната дружинка.
Фолклорни фестивали и събори
На запад от река Цибрица (на 200 - 300 м от нея) е имало манастир, който не съществува днес. От там идва и името на Калугер махала, като спомен за този манастир. Куле махла носи името на турчина, който е открил извора за вода на селото. През 1951 г. Калугер махла е прекръстена на Златия 1, а Куле махла - Златия 2.

Селото представлява един тих природен кът, в него се живее спокойно и напоследък много хора от градовете си купуват къщи в този природен Оазис за да живеят спокойно.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство :
П.К.3630 с.Златия, общ.Вълчедръм, обл.Монтана, ул."Г.Димитров"№56; тел: 097458220; 097458375; E-mail: zlatiakmet@mail.bg

НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1924"; Телефон: 09745/484; 0898241978; E-mail: iiivka@mail.bg


За повече информация :
Сайт на с.Златия


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания