''Номинирани'' събития

Ритуал ''Калушари'' в с.Хърлец
ежегодно събитие

с.Хърлец,Община Козлодуй,Област Враца

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
09.06.2023 г. -
11.06.2023 г.


 
Този обред се играе на площада в центъра на селото на Св. Дух от петък до петък САМО през русалската седмица на разболели се деца, жени и мъже. Сега се изпълнява петък, събота и неделя.
Фолклорни фестивали и събори
“Калуша” е много стар крайдунавски обред, който се помни и играе за здраве от поколения наред.
Фолклорни фестивали и събори
Вярата на българския дух в народното лечителство утвърждават и нареждат калушарите до слънчевото целебно деяние, изобразено в символичния кръг на хорото.

Единствено калушарите можели да лекуват тази лоша болест, причинена от зъл дух “Калуш”, който бродел из полето, селата и горите. Разболявали се тези хора, които през русалската седмица не спазвали определените канони. “Калушарите” – това са нечетен брой от млади силни мъже ръководени от главатар, който се нарича “ВАТАТА”.

Те си имат строго определена премяна и реквизит. Всички са облечени еднакво с много красиви бели ризи, дълги до коляното, бродирани с маниста и дантела и хубаво избродирани бели гащи (панталони).

Препасани са с черен пояс избродиран с големи червени рози и поставена в запаската билка пелин.
Фолклорни фестивали и събори
Тя е много важна за изцеляването на болния човек. На главите си те има черни калпаци, а в ръцете си държат дървени тояги. Специфично към облеклото са старите сандали, на които са закрепени т.нар. шпори, издаващи дрънкащ звук при ритмичната игра.

Към реквизита им трябва да има гърне, тъкана черга, тъкана възглавница, глинена паница с лековита отвара и байрак за “ВАТАТА” и тъкани кърпи за даряване след ритуала.

Жените, участващи в танцовия състав, са облечени с вълненик, бяла пошивана риза, бродирано елече, тъкана престилка, плетени шарени чорапи и тъкана бяла кърпа за глава, наречена “конч”. Играят се местни хора типични за нашият край, като: Бордеу, Ицу, Раца, Шумадия, Цъганяска, Чокърлану, Алунелу и др.
Фолклорни фестивали и събори
Носиите са запазени от нашите баби до наше време, с които ние играем. Те са много уникални. Където и да идем хората ни гледат с интерес. Инструментите, с които се изпълняват танците и обичаите са народни - дудук, цигулка и тъпан.

Всички участници са самодейци. Въпреки трудностите, които срещаме по пътя желанието за запазване на народното ни кара да се борим против забравата и безинтереса и го постигаме.

Читалище “Никола Йонков Вапцаров” с разнообразната си дейност свързва в едно – минало – настояще – бъдеще.

Самодейността е част от неговата работа, това е душата на българина, без която той не би бил истински българин. През 1956 година към читалището се създава танцов състав за автентичен фолклор от 20 самодейци. Съставът е наименуван през 2000 година «Калушари». Носител е на много грамоти, медали и отличия.

Основната цел на състава е изучаването и приобщаването на младите хора към автентичното наследство.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НЧ ''Никола Йонков Вапцаров 1927' във Facebook

За контакти :
Кметство : адрес: с. Хърлец 3329, ул. “Георги Димитров” № 41; тел/факс: 09163/2225; email: kmetstvo_harletz_3329@abv.bg

"Никола Йонков Вапцаров-1927"; тел. 09163/2321; 0879815761
vapcarov_1927@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания