''Номинирани'' събития

Кукерски празници в с.Глушник
ежегодно събитие

с.Глушник,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
10.02.2023 г. -
10.02.2023 г.


 
Всяка година, във втората събота на февруари, в селoто се провеждат традиционните кукерски празници. Празникът започва в началото на деня и завършва преди да се скрие слънцето.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерска група наброява около 30 човека, съпровождана от музиканти, изпълняващи характерна кукерска музика Групата обикаля къщите в селото като със силният звук на своите хлопки, кукерите прогонват злото.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерската група на село Глушник е известна с многото си участия, свързани с фолклорните традиции на България, и е отличавана неведнъж с първо място, участник на местни и други събори, участие на Националният фолклорен събор Копривщица.

Характерното за групата е преобличането на млади мъже и момчета от селото като кукери с ръчно изработени маски-гугли, тялото покрито с типичният за с. Глушник губер в червено-бяла украса, на кръста с хлопки, в ръцете си държат дървен прът на края, на който стои закачена животинска кожа.

Кукерите са предвождани от младоженец на кукерската група, облечен в мъжка народна носия и булка, мъж-облечен също в народна носия,

Знак на религията в този ритуал е и ролята на свещеника(попа), който „ръси“ хората по къщите за здраве. Кукерите от своя страна биват дарявани с различни дарове от стопаните на къщата.

Булката на кукерската група изпълнява във всяка къща обредно обръсване на стопанина, а попа ръси с светена вода за здраве.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът завършва на центъра на селото в края на деня, а там са се събрали всички жители и гости на селото. Булката, младоженеца и попа наричат за здраве и плодородие всички присъстващи на края на кукерският празник.

През месец декември на Коледа се празнува коледуването. Коледари обикалят къщите и разнасят благата вест за Рождество Христово.

Коледарската група е съставена само от мъже, млади и възрастни, пеещи коледарски песни, наричащи стопаните с богословки за здраве и берекет в името на Рождество Христово.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище „Просвета-1935г."; ПК: 8879.
Адрес с. Глушник. Телефони 0895506023.
Ел. поща prosveta__glushnik@abv.bg.
Кметство :04512/28-33Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания