''Номинирани'' събития

Честване ''Св.Илия'' на Демир баба теке в с.Свещари
ежегодно събитие

с.Свещари,Община Исперих,Област Разград

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Преселниците християни свързват мястото и изворите с името на Св. Илия и устройват събори на 2 август – Илинден по стар стил. На празникът по традиция се връзват парцалчета по решетките на прозорците, палят се свещи и се прави курбан.
Фолклорни фестивали и събори
Демир Баба теке е култов паметник , почитан едновременно от християни и мюсюлмани.
Фолклорни фестивали и събори
До 1927 г. на купола е имало както християнски кръст, така и мюсюлмански полумесец.
Фолклорни фестивали и събори
На Хъдрелез изповядващите исляма в Исперих и околността масово посещават Демир баба теке. На 6 май на големите дъбови дървета, на поляната южно от светилището, се връзват люлки. Люлеят се малки и големи, без разлика кой коя религия изповяда: исляма или християнството.
Фолклорни фестивали и събори
Люлеят се за здраве и за благополучие. Демир баба (от турски Железният баща) е духовен водач на алевиите.

Демир баба теке е алевийско тюрбе, което се намира в близост до село Свещари, Североизточна България. То е част от историко-археологическия резерват Сборяново, който е един от Стоте национални туристически обекта. Според легендата Демир баба бил надарен с мощ на богатир. Когато веднъж настъпила суша, той бръкнал с ръката си в земните недра и на мястото бликнал извор.

Вярва се, че водата му е с лечебна сила и затова се посещава по Гергьовден, Илинден и Димитровден от алевии, мюсюлмани и християни.

Изворът се намира в средата на археологическия резерват Сборяново в долината на река Крапинец, в подножието на високо плато в местността Камен рид. Съществува и друга легенда за Железния баща, според която с две крачки той се изкачвал от извора на платото.

Смята се, че в тюрбето се намира гробът на светец от 16 век Демир баба-с прабългарски произход.
Фолклорни фестивали и събори
То представлява седмоъгълна сграда с по-ниско квадратно преддверие, изградени от двулицева суха квадрова зидария от местен пясъчник. Покрито е с полусферичен купол с височина 11 m над нивото на терена.

Гробът на Демир баба е разположен в средата на седмоъгълното помещение, ориентиран е с главата на югозапад и има дължина 3,74 m. Изграден е с тухлена зидария с дървена надземна част. Той е постоянно затрупан от дарове и се показва много рядко само пред алевийски поклонници.

Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. Около него се оформя култов комплекс (теке), важно място в което заема свещения извор.
Фолклорни фестивали и събори
През 1970 година Демир баба теке е обявено за паметник на културата от местно значение.

През 1991-1994 година са реставрирани и консервирани декоративните елементи на сградата, включително стенописите от края на 19 век, покриващи стените и купола във вътрешността на сградата. През 1994 година изгнилият дървен под е подменен с нов.

Преплитането на алевийски, християнски и езически традиции намира израз и в съществуващите до днес ритуали, които се извършват на това място: преспиването върху околните скали с цел изцерение и добиване на сила, връзване на парцалчета от дрехи по околните дървета, курбан от благодарност.
Фолклорни фестивали и събори
Според легендите и преданията при текето Демир Баба е имало древно тракийско селище,българско оброчище и манастир "Св.Георги".

Сегашната постройка е разположена върху стара гробница,което се вижда от останалите веществени следи за преишен строеж, издигнат над голяма скала, вградена в една от стените на сградата на текето Демир Баба.

По всяка вероятност, знаейки за прабългарския произход на светеца Демир баба и ненавиждайки алевиите като привърженици на шиитското направление в мюсюлманската религия, султанът заповядал на три пъти да се опожари храмът Демир баба и да се заличат фреските с лика на светеца и другите алевийски светии, които били неколкократно замазвани с вар.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Телефон: 0885304592

За повече информация :
Традиционен алевийски събор на ''Демир баба теке''
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания