''Номинирани'' събития

Пещерно светилище ''Св. Марина'' край с.Стоилово
ежегодно събитие

с.Стоилово,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
17.07.2020 г. -
17.07.2020 г.


 
В Странджа планина съществува ярко изразен култ към отделни светии, които са силно почитани в този край. Най-тачена от тях е ''Св. Марина'', чийто празник се чества в разгара на лятото (17 юли, третият ден от т.нар. Горещници).
Фолклорни фестивали и събори
Особен интерес представлява стоиловското пещерно светилище “Св. Марина” - на около 5 км югоизточно от селото.
Фолклорни фестивали и събори
То е едно от двете пещерни светилища в Странджа посветени на светицата(другото се намира край село Сливарово).

Култовите места на светицата (както и на другите светци) представляват комплекси от манастирче или лечебен извор (аязмо). В някои райони център на комплекса е пещера (с. Сливарово, с. Стоилово), а водата, която капе от стените и свода й, е възприета за аязма.

Пещерата край с. Сливарово представлява най-големият култов център на Св. Марина в Югоизточна Тракия.

С нея е свързан архаичния ритуал да се оставят изработени от желязо или сребро умалени изображения на болния орган или на цяла човешка фигура (вотиви).

Пещерата-светилище Св. Марина, известна още на траките, е привличала поклонници от древни времена от всички селища на Странджа, та чак до Истанбул.

През времето социализма посещението на пещерата е било силно ограничено поради факта, че тя се намира зад кльона на гранината бразда, недалеч от поречието на Резовска река, по която минава границата ни с Република Турция.

Днес пещерата отново се посещава от много хора и е притегателно място както за местните, така и за пътуващите из Странджа туристи.

В пещерата има желязна жила, от която поради стичащата се лековита варовикова вода от тавана и стените има следи от желени окиси.
Фолклорни фестивали и събори
Поверие гласи, че ако през отвора в стената в дясно от основния вход премине млада булка, която има проблем с зачеването, то ще се излекува.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания