''Номинирани'' събития

Храмов празник на Самоковският девически манастир ''Покров Богорододичен''
ежегодно събитие

гр.Самоков,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
01.10.2022 г. -
01.10.2022 г.


 
Самоковският манастир е действащ девически манастир. Храмовият му празник е на 1 октомври. Основан е през 1772 г. от баба Фота от Самоков, която дарила на Рилския манастир собствената си къща и в нея основала девически метох.
Фолклорни фестивали и събори
Метохът се разраснал, като към основната сграда били добавени нови сгради, дарени от местните хора.
Фолклорни фестивали и събори
През ХІХ в. в метоха се развивала широка просветна дейност. Църквата била построена през 1837 - 1839 г., постепенно били изградени магерница и други сгради и метохът се превърнал в манастирски комплекс.

В средата на XIX век там вече, по каноните на оформения по подобие на Рилския типик устав, живеят повече от сто монахини и послушнички.

Още от създаването си женският метох става средище на духовност и просветителство. През 1837-1839 година, наред с други разширения, е издигната внушителна трикорабна църква. Метохът бил обграден с висок зид. Освен църквата е построена и магерница. Постепенно се оформил цял комплекс с жилищни и стопански крила.

Църквата е каменна, трикорабна, разделена от два реда колони, свързани с арки. Олтарът е с три апсиди - едно от първите представителни решения в църковното строителство през Възраждането.

От запад има аркадна открита нартика, върху която ляга обширна емпория, която към наоса се открива с пластично двойноогъваща се линия на парапета.

По своята архитектура тази църква има много по-близък паралел с творчеството на Тревненската и Дряновската школа, отколкото със Самоковската.
Фолклорни фестивали и събори
Този храм е бил повлиян от творчеството или дори може да е дело на тревненския първомайстор Димитър Сергьов.

Позлатените резби на иконостаса обаче, балдахинът над светия престол и другите църковни мебели, без съмнение са дело на самоковски майстори.

Особена виртуозност има в изработката на иконостасните царски двери. Съществува мнение, че иконостасните икони са дело на самоковския зограф Христо Димитров.
Фолклорни фестивали и събори
Тук, редом с образите на Богородица с младенеца и Исус Христос, са изобразени и първоучителите Св. св. Кирил и Методий.Освен тях в църквата се пазят интересни икони от самоковската школа - св. Никола, св. Йоан Златоуст, Три светители и др. По свода на църквата личат следи от възрожденски стенописи - дело на самоковски майстори.

Някои от иконите в храма са дело на Димитър Зограф (български иконописец, брат на известния иконописец Захари Зограф), а в притвора може да се види стенопис с Покровителна Богородица, за който се смята, че е сътворен от Захари Зограф.

За контакти :
тел. 0722/28 809. моб. тел. 0885/255 466 - монахиня Пелагия

Фолклорни фестивали и събориАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания