''Номинирани'' събития

Храмов празник ''Св. Теодор Тирон'' в с.Новоселяне
ежегодно събитие

с.Новоселяне, община Бобов дол, Област Кюстендил

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
17.02.2021 г. -
17.02.2021 г.


 
Църквата “Св. Теодор Тирон” се намира в с. Новоселяне на около 17 км. от гр. Бобов дол, община Бобов дол. През 1860 г. започва да се строи и е завършена през 1869 г.
Фолклорни фестивали и събори
Църквата е уникална с архитектурата си, а по дърворезба се нарежда на второ място след Рилския манастир.
Фолклорни фестивали и събори
Самото селище Новоселяне датира от 1576 г. и е на трето място по големина в Разметанишкия район, след селата Бабино и Коркина. Село Новоселяне е разположено в местността “Света Богородица”, или още я наричали “Новоселските ливади”.
Фолклорни фестивали и събори
В селото има предание, че Васил Левски се е укривал в това землище и по точно в къщата на Стоимен Радов за около 20 дни.

Новоселяне е селото, където Левски създава Първия таен революционен комитет, който включва 13 души.

За председател е бил избран поп Стоимен Радев, а за куриер Коте Радев Виячки. Известни са всички имена на останалите членове. В последствие в Комитета се включват и други членове.

Заслугите за съществуването на църквата са на поп Стоимен Радов, който дава идеята за постояването ù. И наистина строежът ù започва по негово време.

В строежа са участвали членовете на Тайния революционен комитет, дори и самият Васил Левски като майстор строител и бояджия.

На 18.07.2015г. в селото е издигнат паметник на Васил Левски. В инициативата за изграждане на паметника в бобовдолското село Новоселяне са се включили повече от 70 души.
Фолклорни фестивали и събори
Апостола на свободата е идвал преди повече от 145 години. Бродел е из селото и е създал революционен комитет от 13 души местни хора.

За контакти : Кметство: Тел.: 0702 6-21-03Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания