''Номинирани'' събития

Храмов празник ''Св. Успение Богородично'' в кв. Горни Воден (гр.Асеновград)
ежегодно събитие

гр.Асеновград, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4 от 1 глас
15.08.2022 г. -
15.08.2022 г.


 
Църквата в Горни Воден, сега квартал на Асеновград, е известна като “Св. Успение Богородично - Златна ябълка”.
Една жена ридае в храма на асеновградското с. Горни Воден - дошла е отдалече, но закъсняла за празника на Богородица. От благодатния хляб няма и троха. Богомолката приема това като лош знак, че няма да бъде чута молбата за рожба. Възрастният свещеник се опитва да я утеши, като дава ябълка, оставена в дар пред изображението на Божията майка. Жената я изяжда и не след дълго ражда дете. Чудото е описано през 1765 г. от Ананисий Клинис, тогава игумен на близкия до селото манастир “Св. св. Кирик и Юлита”. Той добавя, че след като “неплодната родила, украсила богато иконата и дарила ябълка от чисто злато”.

Иконата е рисувана с темпер върху дърво от неизвестен автор през 16 век и е със сребърен обков, който тежи 2 кг. Заради характерните колан и три златни ябълки, изписани в изображението, светинята е популярна и като "Златната ябълка". Смята се, че изображението е творено на Атон и е копие на тамошна светиня. “В Горни Воден са живели гърци, изселват се след спогодбата Моллов-Кафандарис през 1927 г. Те са поддържали връзки със Света гора. За съжаление, са прибрали и голяма част от архивите на храма”, подкрепя версията отец Живко Николов.

Според преданието свекърва и снаха отишли в черквата да преспят и да се помолят за рожба. Възрастната сънувала Богородица, която поръчала на сутринта да излезе на външната порта. Там жена от Горни Воден щяла да донесе 3 макари, с които да се обиколи храмът и да се направи коланче за снахата. За учудване свекървата действително видяла на прага непозната с конци в ръка. Жената обяснила, че Божията майка се явила и я пратила да донесе макарите. “Станало двойно чудо - младата богомолка се сдобила с дете, а синът на селянката с конците оздравял от туберкулоза”, разказва презвитера Николинка Николова, съпруга на свещеника. От 2005 г. тя води тефтер за чудодейните раждания, разказани от самите хора.

Записала е досега 308 деца, които са били дълго чакани и измолени от родителите им от Богородица. “Имаме бебета в САЩ, Австралия, Австрия, Канада, Англия, както в Гърция, Македония, Сърбия”, твърди попадията.

И до днес в Горни Воден се разказва за многобройни случаи, в които „Златната ябълка” е помогнала на бездетни жени да се сдобият с рожба. Много родители идват с подаръци, за да благодарят на Божията майка и кръщават тук децата си, родени с нейната чудотворна помощ.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания