''Номинирани'' събития

Празник на тиквата в с.Коньово
ежегодно събитие

с.Коньово,община Нова Загора,област Сливен

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
21.11.2019 г. -
21.11.2019 г.


 
Празник на тиквата отбелязаха за поредна година в новозагорското село Коньово. Повод за празнуването му е отбелязването Деня на християнското семейство - 21 ноември.
Фолклорни фестивали и събори
Но вместо традиционните обредни хлябове, жителите на селото са решили да разнообразят и обогатят трапезата като включват кулинарни деликатеси от вкусния оранжев плод.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на тиквата е организиран от НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1922”, пенсионерския клуб и кметството в с. Коньово.
Фолклорни фестивали и събори
Това е приятен повод, който събира жителите на селото и предизвиква домакините и любителите кулинари да покажат своето майсторство, като се включат в традиционния конкурс за приготвяне на всякакви вкусни изделия от тиква.

Гостите имаха възможност да разгледат своеобразната изложба.

Докато журито, беше натоварено с отговорната задача да огледа и опита от всичко сладко и солено и да класира най-добрите изкушения в две категории „Най-вкусен тиквеник” и „Най-красиво изделие”.

Разнообразни и богато украсени дребни сладки от тиква, тиквени сладкиши, традиционни тиквеници с готови и домашни кори, тиквени кюфтенца, крем карамел с тиква и какви ли още не кулинарни хрумвания, бяха подредени на трапезата.

Макар, че всички знаем коя е родината на този вкусен плод, едва ли в миналото някой е предполагал какво значение ще придобие за коньовци тиквата, след пренасянето й от далечна Америка у нас. Факт е, че в околността се отглеждат и консумират тикви, но не повече отколкото в другите новозагорски села.
Фолклорни фестивали и събори
Може би спомените и носталгията на по-възрастните жители на селото за времето, когато са използвали тиквената кора заради формата и големината й като супник или фенер, както вкусът и полезността на плода са оказали своите въздействия за тази интересна инициатива.

Така някак неусетно и незабелязано, думата ”тиква” във вашето село се превръща в определение за празник, емоция, вкусни лакомства и много настроение.

Освен това, този празник, е и вашият опит за поредното своеобразно бягство от рутината и еднообразието на ежедневието и превръщането на скучния делник в специален повод.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :04520/2212; Кмет:0885301942Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания