''Номинирани'' събития

Честване на ''Св. Мина'' край скалното светилище в с.Мечкул
ежегодно събитие

с.Мечкул,Община Симитли,Област Благоевград

Вашата оценка
4.4 от 9 гласа
11.11.2020 г. -
11.11.2020 г.


 
През 50-те години на XX век жителите на с.Мечкул събират средства и изграждат в т.нар. местност Амина параклис, за чийто патрон е посочен ''Свети Мина'' - известен като покровител на християнското семейство и светецът, който сбъдва желанията.
Фолклорни фестивали и събори
Традицията да се почита ''Св.Мина''
е вековна за жителите на селищата в Община Симитли.Всяка година на 11 ноември (денят на Св.Мина) жителите на с.Мечкул и околните села дават курбан за здраве и късмет местността Амина в подножието на Пирин планина.
Фолклорни фестивали и събори
Древният скално-култов комплекс се намира в непосредствена близост до параклисът на ''Св.Мина''. Местните предания и легенди пазят спомените за стар Римски път, по който е транспортирано вино създадено от лозовите масиви намирали се в местността.
Фолклорни фестивали и събори
Според устните предания на местните жители на с.Мечкул за култовото място - самият Александър Македонски е посетил светлището и жрицата тук му е предрекла, че ще стане Владетел на Света.

Жителите на селото твърдят, че все още знаят точно върху кой камък е извършено гаданието.

Съществува и легенда, според която огромните скални масиви са били наредени от самите титани по заповед на гръмовержеца Зевс.

Когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя тук е изградено ново светилище. Когато езическите богове са изместени от Християнството, светилището е посветено на ''Св.Мина'', светецът покровител на семейството.
Фолклорни фестивали и събори
Скалните форми в местността са оприличени на: Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка.

Археологическите проучвания в района са установили, че тук е имало поселища още от Неолита (7000-3000 г. пр. Хр.). Теренните археологически проучвания в района на близкото с.Крупник доказват съществуването на значително древно селище на тракийското племе Меди.
Фолклорни фестивали и събори
За съжаление в този района на светилището не са правени задълбочени археологически проучвания, поради което е трудно да се направи пълна и точна характеристика на култовото място. За посетителите е видимо че обектът е бил част от голям скален комплекс, който местните наричат "каменния град".

Скално-култовият комплекс се намира непосредствено след гр.Симитли - отбивката за с.Полето, като след това пътя минава покрай селата Брежани и Ракитна.

Непосредствено преди с.Мечкул вдясно се продължава по черен път до местността Амина (единствената маркировка е малка дървена табелка).
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Кметски манестник: 0882 444 852


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания