''Номинирани'' събития

Честване на 3 Март в с.Столетово
ежегодно събитие

с.Столетово,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
На 3-ти март се поднасят цветя пред бюст паметника на ген. Столетов. Честването започва от 12:00 ч. на Площада в село Столетово.
Фолклорни фестивали и събори С издигане на националния флаг и химна на Република България на пл. „20 юли” в Карлово започва празничната програма, посветена на Националния празник 3-ти март.
Фолклорни фестивали и събори
За пореден път жителите на селото ще засвидетелстват своята признателност пред руските и български войни, отдали живота си за Освобождението на България.

След празничната програма, се поднасят венци и цветя пред паметника на ген. Карцов в Карлово.

Поднасяне на цветя пред паметника на ген. Столетов в с. Столетово и пред надгробния паметник на щаб-капитан Швейбутски в с. Христо Даново.

Празникът продължава с поднасяне на цветя пред паметната плоча, поставена на мястото където е посрещната войската на ген. Карцов в с. Кърнаре.

Сред полето на гордия Балкан, който на пролет разстила зеления си губер, а на есен се гизди в златисти одежди е сгушено китното село Столетово.

То е разположено между Стара планина и Средна гора. В близост до селото се намира р.Стряма, която извира от рв.Вежен. Протоците и разделят Карловската котловина, напояват почвата и подпомагат поминъка на населението.

До 1925г. на мястото на сегашното училище е била разположена турска джамия. След Освобождението турците се изселват и в Столетово се заселва изцяло българско население.

От незапомнени времена селото има минерална баня, която има лечебни своиства. Изворът се използва за лекуване на кожни и нервни заболявания. Температурата на водата в извора е 37 градуса.

Столетово е китно и приветливо село. Площадът е благоустроен.
Фолклорни фестивали и събори
Отляво на пътя има колонада цветни градини и зелени площи. Отдясно се намира кьошек с кладенец, запазен от турско време.

До него се издига бюст паметник на Ген.Столетов - командир на българското опълчение през Руско-турската война.

С колективите към читалището се стараем да обогатим живота на жителите на селото и да покажем талантите си на други културни мероприятия. Такава една група от ентусиазирани хора, носещи в себе си нагласата да се изявяват, да накарат слушателите и зрителите да оценят по достойнство таланта, да се преклонят пред трудолюбието на фолклористите и жаждата да творят.

Да носиш в себе си желанието и другите народи да опознаят твоето минало и настояще, ”всичко българско и родно” и те да почувстват тази невидима сила, която те кара сама да посегнеш към богатството от цветове, да раздвижиш крака и доловиш ритъма на танца, да извиеш глас и запееш от сърце непознатата до този момент песен.

ДЕЙНОСТИ
Самодейни състави при читалището:
1. Кукерска група
2. Певческа група за традиционен и изворен фолклор
3. Група за пресъздаване на традиции и обичаи
4. Школа за народни танци
5. Оркестър "Стрямски звуци и солисти"


Основни участници в групите са младежи на с. Столетово, които с много ентусиазъм поддържат духа на българщината и се опитват да запазят онова, което някога е било основен поминък на селото. Децата на Столетово омагьосани от магията на автентичния фолклор с интерес се запознават с културното наследство на родния край, опознават и изучават народното творчество, традиции и обичаи и пресъздават някои от тях.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище "Христо Ботев"
Област Пловдив, Община: Карлово ; с. Столетово п.к. 4338 ; ул."Първа"№18
тел.: 0894043749; 03135/321; e-mail: chitalichte100@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания