''Номинирани'' събития

''Вдигане на куните'' в с.Яворово
ежегодно събитие

с.Яврово,Община Куклен,Област Пловдив

Вашата оценка
07.06.2020 г. -
07.06.2020 г.


 
За пореден път десетки икони /наричани на местния диалект „куни”/ на светци бяха въздигнати в литийно шествие в кукленското село Яврово. Религиозната процесия е известна като „Вдигане на куните” и е с древни корени.

Той е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот, а по-късно с християнската религия по тези места.

Смесването на езически обичаи и вярвания с традициите на ортодоксалното християнство в празника още веднъж доказва желанието и стемежа на българина към запазване и съхраняване на всичко ценно в неговата духовна култура.

По традиция празникът, който е всъщност тържествено молебствие за плодородие, се провежда през м. май, на осмия четвъртък след Великден.

Молебствието започва с литургия в църквата на с. Яврово и преминава през всички свети места, параклиси и оброчища в района на селото, като се извършват различни обреди, пеят се специални песни за празника, пекат се хлябове и се приготвят различни ястия.

Обичаят се пази от хората в с. Яврово и те продължават всяка година да извършват тържественото молебствие, но обичаят постепенно се загубва.

Чрез неговото възстановяване се запазва една стара традиция, придава се нов облик и нов живот. Във възстановката на този стар празник участват и млади хора от гр. Куклен и района, за които това е възможност за нова изява, която е свързана с културно-историческите традиции на с. Яврово и на община Куклен.

На 31 Май 2018 година в с. Яворово, община Куклен за поредна година ще се имаме възможност да присъсваме на древният празник „Вдигане на куните” или още познат като „Черковане”, който е описан в селищната монография на Н. Хайтов за с. Яврово, издание на БАН 1958г.

В същността на този ритуал е заложено преклонението на православните пред светиите, вярата в тяхното покровителство и копнежа за здраве, плодородие и благополучие.

Маршрутът на литията е от храма „Рождество Богородично” в с.Яврово до параклиса „Св.св.Константин и Елена”над родопското село. По пътя си, при параклиса „Св.Никола”, литията спира, свещеникът отслужва водосвет, след което религиозното шествие се разклонява, като едната част от съпровождащите го-яздещите коне и магарета, заедно със свещеника, тръгват на поклоническа обиколка през околните параклиси/т.нар.оброчища/, а останалата част от шествието продължава директно към параклиса „Св.св.Константин и Елена”, където след около 2-3 часа двата лъча на религиозната процесия се събират.

Ездачът, пристигнал пръв от обиколката на оброчищата,се посреща като победител при финалното традиционно надбягване на конете при приближаване на параклиса „Св.св.Константин и Елена”. След като всички участници в литията са се събрали отново заедно, свещеникът благославя специално донесените в параклиса пити, които се раздават за здраве и плодородие.

За явровци религиозният ритуал „Вдигане на куните”е нещо много свято, свързано със здравето и берекета, с предпазването на реколтата от природни бедствия. В народните представи именно светците Константин и Елена са тези, които предпазват от такива бедствия, затова и шествието има за отправна точка параклиса, носещ тяхното име.

Възстановяването на празника в неговата цялост показа, че хората имат и желанието и необходимостта от опазване традициите и ритуалите на своите предци, от запазване усещането за принадлежност към родовата памет. Самата предварителна подготовка с ушиването на 40 мъжки, женски и детски носии по образци на явровските, ритуалното обкичване на обредните икони с цветя, набрани от момичетата в деня преди празника, създаде чувството на съпричастност от младите към завещаното ни от предците.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания