''Номинирани'' събития

''Празник на розата'' и розобер в с.Розово
ежегодно събитие

с.Розово,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 2 гласа
Май 2020

 
Това е едно от най-богатите на ресурси села, разработени по интересен начин от местните хора - те предлагат забавления като "Розов спектакъл" по време на розобера май - юни, в който може да се види уникален за Розово ритуал - "забулване на розов храст".
Фолклорни фестивали и събори
Празникът се провежда с "Празника на розата" в гр. Казанлък. Началото на юни в село Розово, Казанлъшко.
Фолклорни фестивали и събори
Ако имате късмета да попаднете тъкмо там точно по това време на годината, ранното ставане е най-хубавото, което бихте могли да направите. В противен случай пропускате и опияняващия аромат на розите, и чувството, че сте част от празник без аналог.

По традиция в розовите градини танцьори в национални носии , кукерски и певчески състави изпълниха характерни за този край фолклорни песни и танци.

Танцьорите от ансамбъл „Розова долина” пресъздават ритуала „Розобер”.

Розовските розови градини
Безкрайни са розовите поля, разпростиращи се между Розово и Кънчево, които през май и юни посрещат розоберачи и гости за "розовия спектакъл" - част от програмата на единствената по рода си Етно - пътека. Добра реколта и среден добив между 300 и 500 килограма розов цвят от декар, очакват розопроизводителите.

Първи карловци започват да използват медни казани за добиване на розово масло. През 1852 г. в региона са произведени 300 000 мускала или 1 500 кг. За 1 кг. розово масло са необходими 3000-3500 кг. розов цвят.

За 1 мускал розово масло са необходими до 15 000 розови цвята. За производство на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. цвят.

Розово се намира в подножието на Средна гора, близо до река Тунджа. Там има големи масиви от насаждения с маслодайната роза Rosa Damasсеna, която произхожда от района на град Дамаск в днешна Сирия. В селото има розоварна.

Чудомир, ''Розобер''
…Като пристигнах на градината, метнах чувала на един клон от крушата, препасах престилката, като забих здраво двата й края около кръста си и навлязох в първия ред. Трябва да се бърза, че от изток почна да се източва тънка розова ивица, а над нея жълта, по-широка. Първият ред започваше с два пъти по-висок храст от бели рози. Надигам се да настигна високите цветове, краката ми потъват в калната и студена земя, извадя единия, другият потъне.
Фолклорни фестивали и събори
От дъжда и сутринната роса по ръцете ми се стича вода и чувствам как лази чак около кръста ми. Докато обера високия храст, няколко пъти се одрасквах до кръв. Окалях се до колене. Превръзката на палеца ми паднала и раната почна да ме боли, но бързам и навлизам вече в третия ред.
Поглеждам тревожно на изток, защото розите трябва да се оберат, преди слънце да изгрее."

Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
НЧ „Христо Ботев-1897” с.Розово; с.Розово п.к. 6163; ул.Роза 6,
e-mail: hb_rozovo@abv.bg ;GSM 0884543045
Кметство : с. Розово 6163, ул. „Роза” 4; 0431 98 321

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания