''Номинирани'' събития

Къпачи в гр.Кула
ежегодно събитие

гр.Кула,Община Кула,Област Видин

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
19.01.2021 г. -
20.01.2021 г.


 
Обичаят е характерен за Кула и се празнува през нощта на 19 срещу 20 януари, Ивановден по стар стил.
Фолклорни фестивали и събори
Групата на “Къпачите” се състои от нечетен брой млади мъже, облечени с абени дрехи, наметнати с кабаници, с цървули, с нацапани лица или с маски, накичени с пера, препасани със звънци, с дебели тояги - геги.
Фолклорни фестивали и събори
Тръгват след първи петли, за да къпят за здраве, плодородие и късмет млади семейства и именници, откъдето идва и името на обичая - “Къпачи”. Двама от тях стават „младоженци”. Единият се облича като жена – „Булка”, която носи котлето с водата и китка босилек.

Булката е пазена от символичния младоженец. Който е отказвал да го „къпят”, насила, с тояги, са го носели на кладенеца и са го хвърляли в коритото.

На 19 януари вечерта започва подготовката за традиционното провеждане на народния обичай – „Къпачи”.

Младите мъже се събрат в читалището, където биват въведени в тайнството на „къпането” под ръководството на по-възрастните, които им помагат в обличането на костюмите. Маските се правят от художникът на читалището.

И както е по стара традиция - след полунощ и след последните указания и наставления, загърнати с кабаници, с геги в ръце, окичени със звънци и пищни калпаци, къпачите се втурват да къпят за здраве, плодородие и късмет млади семейства и именници.

Рано на следващия ден градският площад и пазарът отново се огласят от звънците им. „Булката” къпе излезлите на пазар съграждани за здраве и късмет през годината.

Адрес: гр.Кула, област Видин; Телефон: 0938/2171; E-mail: ic.kula@chitalishte.bg
Фолклорни фестивали и събори
Народно читалище „Просвета -1882” Адрес: ул. "Възраждане" 21;
гр. Кула п.к. 3800; Телефон: 0938 / 2171
Email: ic.kula@chitalishte.bg; chitalishte_kula@abv.bg


За повече информация :
Община КулаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания