''Номинирани'' събития

Римски пазар за роби в с.Склаве
ежегодно събитие

с.Склаве,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Юни 2021

 
Гладиаторски битки и римски пазар за роби оживяха в санданското село Склаве, смятано за родно място на Спартак. Събитието ще се провежда през втората половина на м. Юни.
Фолклорни фестивали и събори
Невиждан досега панаир стягат в санданското село Склаве. Гвоздеят на атракциите ще е възстановеният пазарът за роби от римско време, който е бил в селището.
Фолклорни фестивали и събори
Община Сандански реализира проект по Програма за развитие на селските райони. Другоселците вече наричат жителите на селото римляни, защото наистина населеното място ще се превърне в един малък Рим от първи век преди Христа.
Фолклорни фестивали и събори
Старото име на селището е Склаве – латинска дума, която означава „роб".

Населеното място е известно като родно на великия тракиец и с някогашния пазар на роби, на който е продаден самият Спартак и който ще бъде възстановен.

Селището ще бъде сцена на историческа антична възстановка, пресъздадена от групите Първа тракийска кохорта и Първи италийски легион и гости - най-добрите съвременни гладиатори - реенактори от Рим, Италия, от гладиаторската школа на Групо Сторико Романо, изградена на Виа Апиа.

В събота в 16.00 часа римският пазар ще бъде отворен за посетители, час по-късно гостите ще научат повече за живота и бита на траките.

В 17.30 часа населеното място ще бъде нападнато от римска войска и ще бъдат взети пленници.

Пленените при нападението тракийци ще бъдат продадени като роби, а след това ще има обучение в гладиаторска школа и гладиаторски битки. Робите и гладиаторите ще се вдигнат на бунт и ще има битка между римляни и въстаници.

На тържището ще се продават тракийски и римски кулинарни изкушения, различни стоки, ще има фолклорни прояви. По този начин ще се утвърди древният панаир в селището като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.

В кметството се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, с костюми на тракийци, гладиатори, налице е етнографски кът за тукашните народни носии.

Информационни табла разказват историята на всеки един от предметите в експозицията. За да се привлекат български и чуждестранни туристи ще се монтират указателни табели по пътя към Мелник до центъра на Склаве. Експозицията в кметството на село Склаве е целогодишна, като достъп до нея има и през почивните дни.
Фолклорни фестивали и събори
Зрителите също имаха възможност да се превърнат в легионери и гладиатори, като се облекат в римски одежди. Автентичната обстановка бе допълнена от изложение на тракийски и римски ястия. Организаторите бяха предвидили и богата фолклорна програма.

Целта на общинския проект е да се създаде и утвърди туристическа марка „Родната земя на Спартак”, която да популяризира местните легенди, обичаи, кухня и история в Склаве.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: Кметство: 0746/ 98711

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания