''Номинирани'' събития

Кукери на Ивановден в с.Гиген
ежегодно събитие

с.Гиген, община Гулянци, Област Плевен

Вашата оценка
4.3 от 11 гласа
20.01.2021 г. -
20.01.2021 г.


 
Интензивна подготовка на кукерския празник за Ивановден (по стар стил) тече в село Гиген. Празникът се отбелязва на 20 януари и е неотменен от години.
Фолклорни фестивали и събори
Така наречените “мечкари” тръгват да гонят злите сили от къща на къща. Маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро – то е в ритъм пет осми, с втори удължен такт.
Фолклорни фестивали и събори
Персонажите в групите са двама “старци” и две “булки”, които задължително са придружени от музиканти с тъпан, барабан, кларинет.
Фолклорни фестивали и събори
Много интересни са костюмите на “мечкарите” – автентични народни носии, типични за този край на България, с маски на лицата и ръчно изработен накит – „курбулец”, който украсява главите на „булките”.
Фолклорни фестивали и събори
Костюмите на изпълнителите са много стари,
предават се от поколение на поколение като ценност и се съхраняват грижливо в семейните ракли.

Въпреки молците, които са започнали да прояждат някои от народните носии, собствениците им полагат специални грижи, за да ги съхранят и за следващите поколения.

В празника се включват многобройни групи. Мечкарите тръгват рано – около 5 часа. В края на обиколката посещават кметството, където обикновено ги посрещат кметът на Гиген и представители на местната власт.

След това настъпва най-динамичният момент – надиграването на площада пред огромно множество от хора. Изпълненията на всяка група се оценяват от жури.
Фолклорни фестивали и събори
Надиграването има конкурсен характер и за целта от събралото се множество бе избрано жури, което да оценява представянето на маскираните.

Всяка от 10-те групи се представи с три танца – Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро.

Журито оценяваше не само играта и свирнята, но и костюмите на маскираните. Най-добрите получиха награди, осигурени от общината, кметството и спонсори.

Най-добре представилите се три групи получават парични награди, има и индивидуални отличия. Оценяват се ритмичността на изпълнителите, автентичността и живописността на костюмите, танците, оркестрите.

Поощрени с награди за участието си в празника бяха и най-малките “Мечкари”.

Обикновено празникът завършва с весело хоро.

Фолклорни фестивали и събори

НЧ "Искра - 1907" ; Адрес пл. "Димитър Благоев" 1, п.к. 5970
Телефон 0876560871
E-mail chitalishteiskra1907@abv.bg
тел: 06562/2206; Междуселищно избиране: 06562/ 0878
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания