''Номинирани'' събития

Възпоменателен ден на арменците в гр.Бургас
ежегодно събитие

гр.Бургас, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
24.04.2021 г. -
24.04.2021 г.


 
На 24 април 1915 г. по заповед на младотурските управници на Османската империя започва масовите убийства и депортиране на арменци. Жертви на репресиите стават над 1,5 милиона арменци, а депортираните се спасяват като емигранти в различните страни по света.
Фолклорни фестивали и събори
Taka всяка година през април се почита паметта на жертвите от геноцида над арменците извършен в периода 1915 – 1923 г.
Фолклорни фестивали и събори
Венци и цветя по повод тъжната годишнината се поднасят пред Паметника на загиналите в геноцида от кмета на Община Бургас, заместник – кмета , областния управител , общински съветници, членове на политически партии, представители на Арменската общност в града и редица признателни граждани.

Преди това в Арменската църква „Сурп Хач” в Бургас се отслужва Панихида за многобройните жертви на Геноцида над арменския народ.

По различни данни са избити между 800 хиляди и 1 милион и 500 хиляди етнически арменци в районите на град Ерзурум, около езерото Ван и в провинция Карс, изобщо около връх Арарат, който днес се намира в Република Турция.

Самият връх е свързан с хилядолетната история на арменската държава, която първа в света още в ІІІ век приема официално християнството.

Между 1915-1916 и дори до 1918 година легитимната турска власт започва насилствено изселване на арменци, като се оправдава с Първата световна война.

Разстреляните и убитите християни, наистина не са 1 500 000, но поне един милион арменци умират от глад, защото така са оставени изолирани в безводните и полупустинните условия на Източна Мала Азия, както и по територията на цялата държава.

Безспорно е доказано, че османските власти са провели насилственото преселване и са били съвсем наясно, че огромните маси от хора ще погинат от жажда и от глад.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Бургас


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания