''Номинирани'' събития

Празник на смилянският фасул
ежегодно събитие

с.Смилян,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4 от 15 гласа
Октомври 2020

 
Провежда се от 2003 г. всяка година в последния уикенд на м. Октомври. Празникът се организира от Читалище „Асен Златаров” с. Смилян. Селото е прочуто с производството на едрия салатен фасул.
Фолклорни фестивали и събори
Всяка година се отбелязва празника на смилянския фасул, на който се избират Крал и Кралица на боба.
Фолклорни фестивали и събори
Самодейният състав към читалището изнася програма от тематични скечове, свързани с отглеждането и обработката на фасула като традиционен поминък.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция и тази година в село Смилян ще се има Празник на смилянския фасул. Той ще бъде открит в салона на Народно читалище „Професор Асен Златарев”.
Фолклорни фестивали и събори
За всички участници са подготвени разнообразни изненади: изложби, състезания, конкурси, зевзеклъци, народно веселие.

Има конкурси за производител на годината, за най-вкусни ястия, и дори за най-красиво пано, изработено от смилянски фасул.

Кметът на селото се обръща с покана към всички жители, гости и приятели на прочулото се селище да посетят празника и ако не друго, да хапнат натурален, екологично чист и приготвен по специална рецепта смилянски боб.
Фолклорни фестивали и събори
Смилянският фасул притежава уникален вкус и е известен както в България, така и в чужбина.

Смилянски боб или смилянски фасул
се наричат семената от растението фасул, една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.

Местните жители го наричат с името фасульовица. Традициите за отглеждане на фасул в района датират от повече от 250 години. Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловена от близостта на река Арда, температурните граници и качеството на водата, характерни за района на село Смилян, са подходящи за отглеждане на фасул.

Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред.

Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор. Годишно в района на горното течение на река Арда се отглеждат до 30 тона смилянски фасул.
Фолклорни фестивали и събори
По време на празника се организират конкурси – за най-добър производител, за пано от фасул, за кулинарно ястие от фасул.

За контакти : Кметство и Читалище:
03026/22 60; ел. поща: kmet_smilyan@abv.bg
03026/23 27; ел. поща: chitalishte_smilyan@mail.bg


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания