''Номинирани'' събития

''Празник на Зелето'' в с.Петърч
ежегодно събитие

с.Петърч,община Костинброд,Софийска област

Вашата оценка
3.7 от 26 гласа
Октомври 2020

 

сертификат

Община Костинброд и кметство село Петърч организират традиционния "Празник на Зелето". В програмата е предвиден конкурс за най-голяма зелка, най-дълъг зелник, кулинарна изложба и други състезани и изненади.
Фолклорни фестивали и събори
През последната сьбота или неделя на м.Октомври oт 10.00/11.00 ч.
на площада на селото се канят всички съселяни и гости на празника ни. „Щом има празник на тиквата, оти да нема и на зелето”, питат риторично с присъщата си шопска закачливост гостоприемните домакини на поредния празник на кълбовидния зеленчук в софийското село Петърч.
Фолклорни фестивали и събори
Шоуто започва към десет сутринта с подреждане на гозбите за кулинарния фестивал и с реденето на зелките, участващи в конкурса за най-едър зеленчук. Това са само част от изненадите на празника.
Фолклорни фестивали и събори
Домакините от общината в Костинброд и кметството на световната столица на зелето подготвят още конкурс за най-бързо рязане на зелева салата, за най-бързото є ядене, състезание по надбягване с натоварени със зелки ръчни колички и още много други кулинарни и фолклорни изненади.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминацията на празника настъпва малко преди обяд, когато домакините раздават на поизгладнелите гости подредения върху няколко маси огромен зелник.

Приготвената от местните булки традиционна баница стига за всичките гости.

След като похапнаха от нея, участниците във феста опитават от гозбите, участвали в кулинарния конкурс. Така и дегустаторите аматьори са убедени, че класираната на първо място манджа и приготвено по местна рецепта свинско със зеле е наистина достойно за облизване на пръстите.

Подгрени от червеното вино, домашната ракия, хубавото зелево мезе по обяд участниците в празника извиха на мегдана голямо хоро.
Фолклорни фестивали и събори
Изпълнявани на живо шопски, македонски и тракийски народни песни, традиционните панаирджийски сергии, разнасящите вкусен аромат скари дооформиха автентичната атмосфера на един хубав селски събор.

Място : Площадът на с. Петърч.

На входа на селото е поставена табела с надпис „Петърч – столица на зелето”.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: 07116/20-50;
0895693093 - ст.експерт; kmetstwo_petar4@abv.bg
Читалище с. Петърч, ул. "Васил Левски"№ 8; Тел: 0886 652360; 0886 652360

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания