''Номинирани'' събития

''Празник на зелето'' в с.Дъбене
ежегодно събитие

с.Дъбене,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4 от 5 гласа
Октомври 2020

 

сертификат

Празникът се провежда през най-близката неделя до Димитровден. На площада ще бъдат струпани тонове със зеле от известния сорт, та който желае, да си купи. Идеята е този празник да се превърне в традиционен и да се провежда всяка есен.
Фолклорни фестивали и събори
След празниците на фасула и картофите вече ще имаме и празник на зелето.

Първият по рода си такъв в областта ще е в село Дъбене, което навремето се е прочуто със зелките си.

Да почетат празника и храната, с която са пораснали, в родното Дъбене дойдоха десетки дъбенци, които сега са в Карлово, София и Пловдив.

Преди години оттам е тръгнал и известният сорт бяло зеле „Дъбене № 5“ – изключително вкусно, крехко и подходящо за налагане през зимата. Този сорт и днес продължава да се отглежда по дворовете на хората и около Димитровден всички околни села идват да си купуват дъбенско зеле за зимнина.

Аромат на топло свинско със зеле и ритми на народни песни и хора от карловския край събраха днес стотици жители на Дъбене и Карловската околия на първия Празник на зелето у нас.

С уникалния фест тукашните хора припомнят, че зелето е емблема на селото повече от две столетия.

Толкова изискана трапеза от домашно приготвени ястия, и то от зеле, досега не сме виждали, дивят се гостите на Дъбене. Няколко варианта на пълнена зелка, прочутите дъбенски сарми и уникалните кюфтета от зеле и едро кълцано месо разнасяха удивителен аромат на площада в селото.

Още недочакали гласуването за най-добро ястие, част от гостите на Дъбене се наредиха около кулинарната изложба, нетърпеливи да опитат от всичко.

Специалисти по ботаника ще представят качествата на сорта и ще разкрият защо е толкова вкусен зеленчукът. Четири казана зеле със свинско по стара дъбенска рецепта ще нагостят всички, а пред читалището ще се надпяват и надиграват фолклорни групи от целия регион.

Творческите колективи към местното читалище и мъжката фолклорна група вече се подготвят с изненадите.
Фолклорни фестивали и събори
Зеленчукът бяло дъбенско главесто зеле е бил регистриран през 1970-та в Българската академия на науките род №5. Сортът е известен още под наименованието „Дъбене №5“. Отглежда се само в това село.

Според местните хора зеленчукът е изключително вкусен и крехък, подходящ за салати и всякакъв вид ястия:

Освен със златото на траките от преди 5000 години, което лежи в нашето поле, Дъбене е прочуто и със зелето. Дъбенци се шегуват, че не златото, а зелето е истинското съкровище на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Ще бъде подредена кулинарна изложба „Пъстра трапеза” с ястие от вкусния зеленчук. Дъбене очаква гости, заповядайте!
Фолклорни фестивали и събори
Кмет село Дъбене 0899917926
Читалище "Христо Ботев"
Адрес: ул."Втора" 23; Село Дъбене
Телефон: +359 (0)31392 031392/277;

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания