''Номинирани'' събития

Празник на пъпеша в с.Българево
ежегодно събитие

с.Българево,Община Каварна,Област Добрич

Вашата оценка
5 от 2 гласа
04.08.2020 г. -
04.08.2020 г.


 
За поредна година в най-голямото село на община Каварна ще се отдаде заслуженото внимание на пъпеша. В програмата очаквайте – букет от фолклорни и класически изпълнения, анимация за деца, фигури с пъпеши, традиционната класация за най-сладък и най-голям пъпеш.
Фолклорни фестивали и събори
В първата събота на м. Август се провежда един от най-вкусните празници, чествани по българското Черноморие.
Фолклорни фестивали и събори
Каварненското село Българево е домакин на превърналия се вече в традиция ежегоден Празник на пъпеша. Празникът е белязан с много музика, танци и страхотни кулинарни произведения на изкуството от пъпеши.
Фолклорни фестивали и събори
Поредното издание на Празника на пъпеша отново събра любители на пъпеша на площада в каварненското село Българево.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на пъпеша ще започне в 18 ч. на центъра на селото. Програмата, посветена плода, с чиято сладост е прочуто селото, включва много забавления, изненади, игри и танци.

Подготвя се нестандартна изложба на тема „Пъпешови фантазии”. Ще се организират конкурси за „Най-голям пъпеш”, „Най-малък пъпеш” и др. .

Те ще разгледат кулинарните украшения от сладкия плод, да опитат от него и да разберат кой е „НАЙ" в производството на пъпешите.

В програмата са предвидени фолклорни и класически изпълнения, анимация за деца, фигури с пъпеши, традиционната класация за най-сладък и най-голям пъпеш.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от каварненското село, заради чудесните им вкусови качества и аромат.

Пъпешът е поминък на много местни производители, именно затова те му отдават заслужена почит. В селото има над 80 семейства, които отглеждат над 1500 дка.

Жените в Българево ще покажат в изложба сладка, украси и всичко, което може да се направи от пъпеш.

Раздадоха се награди за най-дългогодишен производител на пъпеши, за най-крупно производството на пъпеши, за най-младия производител на пъпеши.
Фолклорни фестивали и събори
Грамота беше връчена и за най-добрия пазач на бостан. За най-малките бяха предвидени игри с пъпеши – рисунка върху пъпеш, най-бързо изяден резен пъпеш, скачане с чували за пренасяне на пъпеш до публиката и други.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът е съпътстван и с вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини показват редица изделия от пъпеши.

В музикалната програма участие взимат фолклорна група „Перуника" към читалище „Народен будител" с. Българево и др.
Фолклорни фестивали и събори
Организатори на празника са Община Каварна, кметството на село Българево и читалище "Народен Будител-1940"

За контакти :
Телефон: (0570)42 288
Телефон, 0888788171
Е-mail: kmetbalgarevo@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания