''Номинирани'' събития

Празник на черешата в с.Габарево
ежегодно събитие

с.Габарево,община Павел Баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
3.8 от 6 гласа
Юни 2021

 
Безспорно най-цветната част от целия празник е ритуалното представяне на ритуала „Черешобер” в черешовите масиви в неделя сутринта. В центъра на селото пред погледите на събралото се множество се подготвят шарени каручки.
Фолклорни фестивали и събори
Дата: Третата седмица на юни.
Място: с. Габарево, черешовата градина на Габарево.
Участници: Гостуващи и местни състави, ПК “Блага дума” с.Габарево
Организатори: Кметство Габарево, НЧ “Обнова” с.Габарево,Община Павел баня

Фолклорни фестивали и събори
Деца и жени в народни носии и кошнички за череши се суетят около каруците, а мъжете с накривени калпаци придържат конете, докато всички се качат.

Шествието радостно потегля към черешовите градини и минава през цялото село, като създава атракция и за пътуващите по подбалканския път.

Весел детски смях, закачки и напътствия от по-възрастните жени се чуват, докато всички пълнят своите кошнички с прекрасни едри череши. Към създалата се еуфория обхваща дори без да се усетят и работниците в черешовите градини.

След като се приберат, децата се присъединяват към участниците в Детското утро в центъра на селото, където продължава и всеобщото веселие.

Колкото и да е голям светът, той винаги започва от някъде. За габаревци това някъде е прекрасната долина между Балкана и Средна гора, където утрото ни буди с аромата на розите, а вечер ни приспива с ромона на Тунджа и песента на щурците.

На 16 и 17 юни 2007 г. жителите на с. Габарево проведоха своя първи "Празник на черешата". идеята беше празникът да предаде ново лице на позабравения вече "Празник на родното село".
Фолклорни фестивали и събори
А символът на черешата се роди по естествен път- черешите, наред с розовите градини, винаги са били част от поминъкът на селото. в края на 60-те години на XX век, с помощта на Овощарския институт в Пловдив, около Габарево се създава черешов масив от около 1000 дка. Цял букет от сортове- "Бигаро моро", "Черна старозагорска", "Волско сърце", "Ламберт", "Черна ранна" и още други дават възможност беритбата да пордължи около месец и половина. Днес се засаждат нови 1000дка черешови дръвчета в землището на Габарево.

И тази година "Празникът на черешата" ще внесе разнообразие в живота на жителите на с. Габарево.

С богата си и атрактивна програма той задоволи всички вкусове. През четирите празнични дни, хората можеха да се насладят на:
- Празнична програма, подготвена от НЧ "Обнова", Танцов ансамбъл "Хоровод" към читалището и Пенсионерски клуб "Блага дума".
- Черешобер- ритуално представяне на обичая в черешовите масиви край селото и др.

Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище Обнова-1869 г.; Телефон: 04363/272; 0896258523;
E-mail ch_obnova@abv.bg
Кметство :с.Габарево 6162; 04363 / 2260; kmetstvo_gabarevo@mail.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания