Събития с конкурсен характер

Международен Фестивал ''Пирин фолк'' в гр.Сандански
ежегодно събитие

гр.Сандански,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
4.8 от 4 гласа
24.08.2019 г. -
26.08.2019 г.


 
Община Сандански е домакин и съорганизатор на придобилия огромна популярност фестивал "Пирин фолк", който се провежда в последните дни на лятото в 2 - 3 фестивални вечери (2 конкурсни, последната представя галаконцерта на наградените песни и изпълнители).
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът "Пирин фолк"
има за цел да популяризира авторската македонска песен на фолклорна основа и да открива млади таланти в областта на музиката.
Фолклорни фестивали и събори
Престижният форум има два конкурса - за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство на песен от македонска фолклорна област.
Фолклорни фестивали и събори
Част от утвърдения фолклорен фестивал за втора година ще бъде и „Детски Пирин Фолк“ Сандански.

В три вечери ще се представят:
Петък - Детски Пирин Фолк – конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години;
Събота - Конкурс за авторска македонска песен и конкурс за изпълнителско изкуство;
Неделя - Гала-вечер на лауреатите.

Фестивалът „Пирин фолк” е основан през 1993 г. от Община Сандански, След 2000 г., с вписването му в Културния календар на Министерството на културата на Република България, форумът все повече се развива и утвърждава като международен – място, където се срещат, състезават и общуват творци от България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

С включването на Българската национална телевизия и на други национални телевизии от съседни държави, по линия на международното сътрудничество, фестивалът действително се превръща в сцена за изява и сътрудничество между културите на Балканските страни – три от които са членки на Европейския съюз.

Цялостната организация на фестивала се ръководи от Организационен комитет с Председател Кмета на община Сандански.

Той одобрява ''Правилника на фестивала'', организационните екипи и фестивалните журита. Фестивалното жури е 11 членно.

По право в състава му се включва представител на Община Сандански. Поради международния характер на фестивала в състава му се включва и чуждестранен специалист. Членовете на селекционното жури са различни от членовете на фестивалното жури.

КОНКУРС ЗА АВТОРСКА ПЕСЕН С ЕТНО ЕЛЕМЕНТИ ОТ БАЛКАНИТЕ
В конкурса могат да участват автори от България и чужбина, които представят в готов вид или демовариант своите творби на компакт-диск или аудио-касета, придружени от напечатан текст на български език в община Сандански на адрес:
2800 гр. Сандански, бул. “Свобода” № 14,
Община Сандански /за Пирин фолк /.
/

Един композитор може да представи за журиране и участие до две песни, с времетраене не повече от 4 минути. За аранжорите участието е до 4 песни, а за текстописците няма ограничения.
Фолклорни фестивали и събори
МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ
В конкурса могат да участвуват изпълнители /без дуети/ над 16 години от страната и чужбина, които представят своя артистична снимка в достатъчно голям формат, както и песен на 2 диска – единия с пълен плейбек, а другия със синбек без вокали на посочения адрес на Община Сандански. Дисковете и снимката не трябва да бъдат надписани. В запечатан плик, който се слага в основния плик, се прилагат данните на изпълнителя, адрес и телефон за кореспонденция, като песента и изпълнителят само с номер участвува по-нататък в конкурса.

Песните е задължително да са авторски, или такива, участвали в предишни години на фестивала “Пирин фолк”.

ГАЛА ВЕЧЕР НА ФЕСТИВАЛА
На нея наградените от двата конкурса песни и изпълнители се изпълняват и награждават от почетни представители. Връчващите наградите освен обявените статуетки, грамоти, плакети и др. връчват и плик с поименни ваучери на творческите екипи, които на другия ден се осребряват в пресцентъра.

Изпълнителите на всички наградени песни се задължават да ги представят и пред обществеността на град Сандански в концерта на площад “България” в град Сандански.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Фестивалът „Пирин фолк”Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания