Събития с конкурсен характер

''Празник на Баницата'' в с.Баница
ежегодно събитие

с.Баница, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
4.3 от 9 гласа
03.06.2023 г. -
03.06.2023 г.


 
Стотици се събрат на Черешова задушница на традиционния празник на баницата в село Баница. Фестивалът има конкурсна част, в която ще оценяват майсторските тави.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на Баницата е уникално събитие, регистрирано като единствено в цял свят. Заедно с него днес в селото се извърши и Курбан.
Фолклорни фестивали и събори
Цялото село хапна курбан-чорба на трапеза, наредена в училището. Празникът се радва на огромен интерес и се посещава от хора от цялата страна.
Фолклорни фестивали и събори
Началото е от 10.30 часа в читалище „Светлина 1910“. Културната институция е съорганизатор на събитието заедно с кметството на селото и община Враца.
Фолклорни фестивали и събори
Участниците ще се разделят в четири категории:
I категория- солени традиционни баници
II категория- баници с месо и баници със зеленчуци
III категория- сладки баници
IV категория- оригинална баница (без ограничения в продуктите)

Всеки може да се включи във фестивала с неограничен брой баници от всякакъв вид. Минимумът диаметър за баница е 36 см и поне 1/8 от нея се оставя за дегустация на журито.

Всеки сам има ангажимент да си аранжира масата, както и да си поеме разходите за пътуване и приготвяне. Участието на кулинарния конкурс е безплатно.

Казват, че селото си носи името от чудноватите баници, които открай време и до ден днешен жените майсторят – било на кравай вити, на къдрици нагърчени или налагани с препечени на шпора олби, та човек хапне ли един път от тях, усеща, че е хапнал най-сладкото от всички най-сладки работи …
Фолклорни фестивали и събори
Въпреки че на този ден хората отдават почит на починалите си близки и скърбят у дома и по гробищата, жители и гости на селото се веселиха и по повод униикалния за страната конкурс за най-вкусна баница, наречен „На баница в с. Баница”.

Ежегодният конкурс „На баница в село Баница”
започва през 2000 г. по идея на банинчанина Петър Александров, който установява, че никъде в България няма село с такова име. Той е и основен спонсор на мероприятието дълги години.. Първата година в изложбата се представят 7 баници пред 15-20 души публика, но с течение на времето вкусното състезание прераства в истински празник на традициите в селото.
Фолклорни фестивали и събори
Вкусните участнички в надпреварата бяха най-разнообразни: сладки и солени, сухи и млечни, с разнообразен пълнеж – сирене, тиква, праз, ябълки, зеле.
Фолклорни фестивали и събори
За празничната атмосфера се погрижиха фолклорни групи от местното читалище и от съседни села, както и децата от местното училище. Традиционно журито се похапна от всички баници и традиционно награди най-добрите.

Освен това организаторите предвидиха и дегустация на Баница за всички присъстващи.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти:
Читалище "Светлина -1910"; Адрес "Девети септември" 6, п.к.3077
Телефон 0879548796; E-mail svetlina1910@abv.bg
Кметство: Телефон: 09112 2222Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания