Събития с конкурсен характер

Празникът на традиционната тракийска баница ''Баница вита, два пъти превита'' в гр.Елхово
ежегодно събитие

гр.Елхово, Община Елхово, Област Ямбол

Вашата оценка
3.3 от 4 гласа
Септември 2023

 
В град Елхово, през втората половина на м.Септември, се провежда празник на традиционната тракийска баница, в който взимат участие жители от всички населени места на Община Елхово.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на организаторите е да бъде представено уникалното разнообразие от баници по елховския край.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледят битът и културата на местните общности, занаятите и фолклорът, миналото и бъдещето.

За акцент на празника е избрана баницата заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони.като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл.

Участници от почти всички села и град Елхово представиха своите баници в подредените за тази цел павилиони. Наживо бе направена демонстрация за приготвяне на тракийска баница.

Празника има и състезателен характер, като участниците ще споделят своите рецепти за традиционната вкусна баница от нашия край.

Присъдени бяха много награди в различни категории:

- най – автентична,
- най – многолистна,
- най – традиционна,
- най – вкусна,
- най – атрактивна и други баници


Над 30 вида баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на самодейци от града заслужиха възторга на присъстващите.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционното облекло на населението от югоизточния район на българските земи от края на 19 век бе представено на дефиле подготвено и представено от Специализиран етнографски музей Елхово.

Община Елхово и читалище „Развитие“организираха този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар.

Празникът на традиционната тракийска баница – “Баница вита, два пъти превита” се провежда под патронажа на кмета на Община Елхово и под почетния патронаж на Съюза на народните читалища и Читалище „Развитие” – гр. Елхово.

За контакти : kmet.elhovo@infotel.bg; tel:0478 88015; 0478 88004
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ЕлховоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания