Събития с конкурсен характер

Традиционно Фолклорно надпяване ''От Цветница до Гергьовден'' в гр.Айтос
ежегодно събитие

гр.Айтос, община Айтос,Област Бургас

Вашата оценка
3.8 от 4 гласа
28.04.2023 г. -
28.04.2023 г.


 
В салона на Читалище „Васил Левски" в Айтос се провежда традиционното Фолклорно надпяване „От Цветница до Гергьовден" (от 13.00ч.).
Конкурс с участието на всички училища в Общината. Обикновенно се провежда една / две седмици след Великден. Организатор на конкурса е Община Айтос.
Фолклорни фестивали и събори
За пролетния конкурс учителите и учениците от община Айтос се готвят от месеци напред. Защото „От Цветница до Гергьовден” е не просто празник на красотата, младостта и на училищната изява.

Фолклорната фиеста пази и продължава образците на едно духовно богатство, което Айтос иска да предаде на идните поколения.

Фолклорният пролетен празник „От Цветница до Гергьовден” за поредна година събира на откритата сцена на площад „Свобода” (при лошо време в залата на читалището) в Айтос представителни групи от различни възрасти на всички общински училища и танцови състави.

Ученици от І до ХІІ клас представяха своите училища с местни и класически образци на фолклорното ни богатство, свързани с пролетните празници Цветница, Лазаровден, Великден и Гергьовден. Във фолклорното състезание се включиха обредни, певчески и танцови групи в три ученически възрасти.
Фолклорни фестивали и събори
Успоредно с конкурса за танцови и певчески групи се проведати конкурси за великденско дърво, кумичен венец, обреден хляб моминска китка и ревю на народни костюми.

Празникът е включен в културния календар на община Айтос. Целта му е да съхрани стародавните народни традиции, да продължи и обогати националното ни танцово и песенно културно наследство.

Организатори са община Айтос и НЧ „Васил Левски 1869”. Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на Община Айтос.

Бургаско жури оценява песенните и танцовите изпълнения на групови и индивидуални участници в конкурсите. За най-добре представилите се в конкурсите бяха връчени грамоти и парични награди, осигурени от община Айтос.

За контакти :
„Васил Левски-1869” – гр. Айтос
Тел: 0558 22 030; 0879/ 168 013
Email chitalishte_aitos@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община АйтосАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания