Събития с конкурсен характер

Регионален фолклорен празник ''На събор край Тунджа''
ежегодно събитие

с.Чокоба,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
Юни 2023

 
Целта на събора е да стане повод за възпроизвеждане на фолклорната традиция в наше време в естествената среда на празника и усвояването и опознаването й от младите хора. Първата половина на м. Юни.
Фолклорни фестивали и събори
За участие се канят селищата от цялото поречие на река Тунджа както и селищата от Югоизточна България.
Фолклорни фестивали и събори
Стремежът на организаторите и участниците е да поддържат жива народната традиция.

Да се съхранява, проучва и най-вече предава на младите поколения богатото фолклорно наследство, което е основата на българската култура и ни прави уникални в семейството на европейските народи.

В програмата си колективите включат възпроизвеждане на обичаи от:
Пролетната обредност – Трифоновден, Харалампий Власовден, Сирни Заговезни, Кукери, Тодоровден, Благовец, Лазарски цикъл и други.

Лятната обредност – Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма и Малка Богородица и други.

На събора ще се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба и други, както и детски игри, традиционни занаяти в селищата.

Около 500 самодейци – групови и индивидуални изпълнители от около 60 колектива, взеха участие в Регионален фолклорен празник „На събор край Тунджа″.

В рамките на Регионалния празник се провеждат конкурси за цялостно автентично представяне на обред, конкурс за най-добър традиционен костюм и обреден реквизит, конкурс за изпълнение на обреден танц от конкретен обред, конкурс за надиграване – танцови групи, които изпълняват местни хора.

Преди около двадесет години родолюбиви крушарци поставиха началото на този събор.

„Днес отново всички ние сме в центъра на селото и с нетърпение очакваме отново да пеем стари български народни песни и да играем традиционните български хора. Да представим българските обичаи свързани с бита и поминъка на нашите предци, запазени в паметта на нашите баби и дядовци."
Фолклорни фестивали и събори
Да дадем възможността на нашите потомци и деца да ги опознаят, да ги запомнят и да ги предадат на своите деца.

За участниците в празника „На събор край Тунджа“ бяха подготвени две сцени, като съборът имаше конкурсен характер. Участниците бяха оценявани от жури.

По време на събора се проведоха конкурси за цялостно и автентично представяне на обред, конкурс за най-добър традиционен костюм и обреден реквизит, конкурс за изпълнение на обреден танц от конкретен обред, конкурс за надиграване – танцови групи, които изпълняват местни хора.

За участие се канят селищата от цялото поречие на река Тунджа както и селищата от Югоизточна България. Организатори на празника бяха община Сливен, телефон: 089/5506144.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : E-mail: SAGLASIE-1928@abv.bg


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания