!!! Секцията се конструира !!!
17. Връх Околчица (Лобното място на Христо Ботев)

Околчица е връх с височина 1048 m във Врачанската планина, където се намира Национален парк “Христо Ботев” (на около 20 км югоизточно от Враца).

На Околчица на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета.

На връх Околчица през 1936-1939 г. за увековечаване подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст. В падината Йолковица, естествена канара с издълбан върху нея надпис бележи лобното място на поета-революционер. През 1947 г. кръстът на паметника е заменен с петолъчка. През 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника.

Околчица е сред Стоте национални туристически обекта. Печат има в хижа “Околчица”, която се намира на около 300 м от паметника. Ако е затворено, печат на обекта има и в къщата-музей "Баба Илийца" в село Челопек.

Всяка година на 2 юни в района се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България. На 1 юни пристигат и участниците в националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета по алеята от Козлодуйския бряг и се изгражда цял палатков лагер. Освен Ботевата алея има много други маркирани туристически маршрути. През лятото има редовен автобусен транспорт от Враца, а през останалите сезони — до село Челопек, откъдето са още 8 км.

Най-добре се пътува с лека кола или автобус по хубавия асфалтов път през Павлоче и Челопек, направен до подножието на Околчица, Автобусната и таксиметрова служба се намира до ж. п. гара Враца от където и тръгват обществените моторни превозни средства. Може да се ползува комбиниран маршрут - автотуризъм с пешеходен туризъм. В такива случаи превозното средство се ползува до с. Паволче. От там се поема каменистия път към Околчица, започващ от край училището. Пътя до върха е 3 км. Най-стръмната му част е над с. Паволче. След около километър почти равен път се стига до чешмата на Крушовския извор. Десет минути престой е достатъчен за отмора и за размисъл към кое историческо място да се тръгне. Лявата пътека по склона повежда към паметника на Околчица. За 20 минути се стига до паметника и широката поляна пред него, на която има чешма с хубава вода. От паметника се открива хубава гледка към Веслешкото бърдо с връх Косматица, където при ясно време може да се наблюдава паметника на партизанския отряд Гаврил Генов. Пътеката на югозапад води за лобното място на Христо Ботев. Върви се по дола. След една теснина, почти клисура, изведнъж се открива м. Селището. Завива се по лявата пътека. Изкачва се западния склон на връх Купеня или както са му казвали по-рано Базова могила. Пресича се седловинката между Купеня и Камарата, като се върви по източният му склон, над падината Йолковица докато се стигне до лобното място на Христо Ботев. То е обозначено на малка скала с надпис: ,,На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое -жив си ти! 20 май 1876 г." Туристите посетили лобното място слизат през падината Йолковица и по маркировката се насочват по каменистия път и асфалтното шосе за паметника Околчица. Пътя е 20 минути.

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания