Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукери в с.Челник
ежегодно събитие

с.Челник, община Тунджа, област Ямбол

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
Февруари 2023

 
Третата събота и неделя от месец февруари в селото се провежда най-хубавия празник Кукери.
Фолклорни фестивали и събори
Народният обичай „Кукери” съществува в с. Челник от незапомнени времена.
Фолклорни фестивали и събори
Със своето участие в селото е предизвикало голям интерес у жителите, а по-късно на много фестивали в страната и чужбина.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерските игри в селото имат богата традиция, те се организират между Сирни и Месни Заговезни /м. Февруари/, когато започва събуждането на природата. Кукерите обикалят селото и играят във всяка къща за здраве, берекет и прогонване на злите духове чрез страшните маски /гугли/ и зловещият звън на хлопките.

Късно след обяд кукерите се събират на мегдана, за да довършат своя обичай - заораване, засяване, имитиране на смъртта и съживяването с магическата сила на огъня.

Показват обичаи завъзпроизводство на човешкия род чрез имитиране на раждането, благословия, която произнася булката е за пълни хамбари и голям берекет. С кукерското хоро завършва самия обичай.

Маскарадната група, която наброява над 40 участника, активно участва в общински, регионални, национални и международни фестивали.
Фолклорни фестивали и събори
Носител е на редица награди от маскарадни празници.

На групата е присъдена категория „ПРЕДСТАВИТЕЛНА” от Международната организация за народно изкуство, Общество за фолклор към UNESCO.

В Ямболско кукерските игри се отличават с особена старинност и многообразие. Относително голяма устойчивост се наблюдава при традиционната структура на обичая, която се запазва почти непроменена.

В последните години се забелязва известна тенденция към декоративно обогатяване на костюмите, включване на нови и много често не характерни за традицията елементи, особено при обредните маски.
Фолклорни фестивали и събори
Народно читалище "Зора 1930"
Адрес: ул. "Хр. Ботев" №29; Email zora1930.chelnik@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания