Фолклорни фестивали, събори и панаири

Честване на Освобождението в гр.Плевен
ежегодно събитие

гр.Плевен,Община Плевен,Област Плевен

Вашата оценка
4.9 от 9 гласа
Март 2023

 
С няколкодневна програма в Плевен ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението на България. Камбаните на трите православни храма в Плевен ще бият заедно на Трети март. Това ще се случи непосредствено след тържествения ритуал на площад „Възраждане“.
Фолклорни фестивали и събори
Събитията в чест на националния празник в Плевен ще започнат на 1 март от 11 часа в Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ с отслужването на панихида по повод годишнина от гибелта на Цар Освободител Александър II.
Фолклорни фестивали и събори
Същия ден от 15.30 ч. в къща-музей „Цар Освободител Александър II“ Община Плевен и дирекция „Военно-исторически музеи“ ще открият изложба „Уникални реликви от българското Възраждане“.

Традиционно експозициите с този надслов представят в Плевен експонати от други музеи в страната.

В деня на националния празник в 8.50-9.00 ч. на площад „Възраждане“ ще бъде даден старт на лекоатлетическата щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи“ – Плевен.

Ученическите отбори ще финишират отново на площада. На 3 март тържественият ритуал в Плевен ще започне в 11.00 часа на площад "Възраждане", а празничният концерт е от 12.00 часа в театър "Иван Радоев".

На 3 март Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и всички обекти на Военно-историческите музеи в Плевен ще работят със свободен вход.

За поредна година „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ организират многохилядно хоро на 3 март.

„Целта е да пробудим българите в страната и по света със символа на Единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро. Желанието ни е, в деня на Националния празник, всички българи в Родината и по света да се обединим, да се хванем за ръце и да изиграем кръшни, красиви хора, символ на българщината и националната ни идентичност”.

В град Плевен общото хоро ще се проведе на площад „Възраждане“ пред Мавзолей-костница „Свети Георги Победоносец, начало 12 часа.
Фолклорни фестивали и събори
В Плевенската панорама ще бъдат показани литографии. Сюжетите включват батални сцени с участие на руската армия, епизоди от военното ежедневие, моменти от контактите с местното население, портрети на руски командири, епизоди от дипломатическата борба за освобождението и независимостта на България, в това число подписване и обявяване на Санстефанския мирен договор.

Изложбата дава уникална възможност да се види войната през погледа на Европа, такава каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-тото столетие, се посочва в съобщението от музея.
Фолклорни фестивали и събори
На 2 март в 11 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877“ ще бъде открита изложба от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението“. Програмата предвижда и открит „Урок по родолюбие”.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Военноисторически музей гр.Плевен

Община Плевен
Сдружение Азбукари
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания