Фолклорни фестивали, събори и панаири

V Фестивал на Чипровския килим
ежегодно събитие

гр.Чипровци,Община Чипровци,Област Монтана

Вашата оценка
4.4 от 7 гласа
Май 2023

 
Чипровските килими са автентични произведения на народното изкуство от района на Чипровци. Техниката за тъкането им и до днес е традиционна, няма фабрично производство, а голяма част от използваните мотиви са създадени преди столетия.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.
Фолклорни фестивали и събори
Как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица можете да научите на площад ''Чипровско въстание''.

В този ден ще отвори и центърът за продажба на килими и сувенири в шарките на чипровските килими. Сувенирите са най-разнообразни. Сред тях са часовници, чиито циферблат представлява мотив от чипровски килим и др..

През целия ден в града ще бъдат изложени автентични чипровски килими, ще се показва на живо техниката на тъкане, а за децата има конкурс за рисунка „Аз направих чипровски килим“.

В Ритуалната зала на общината ще започнат демонстрациите на процесите за производство на килими. На градския площад „Чипровско въстание“ ще се открие център за продажба на килими и произведения от местни занаятчии. Малко по-късно е откриването на обновената експозиция „Турлашки бит и култура“ в Историческия музей.

Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.

Някои от тях се срещат в рисунки и битови произведения още от Средновековието и дори по-рано. Килимите се тъкат от вълна с памучна основа или само от вълна – някога за това е използвана вълната на местни породи овце.

Тъкачеството на чипровски килими се е развило още през XVII благодарение на огромните стада овце, които са отглеждали в района на Западна Стара планина. Постепенно от домашен занаят за лични нужди, килимите станали важен занаят, с който се издържали цели семейства.

Днес те са включени в световното материално наследство на ЮНЕСКО.

Първият период на килимарството в Чипровци е датиран от началото на ХVІІ до края на ХVІІІ век и се нарича конструктивен. От него са познатите ни днес модели – бакамски /бакам – дърво, от което се добива червена и черна боя/, гарибалда /къса горна дреха/ и какарачка /черноока булка/.

От началото до Освобождението периодът се нарича декоративен. Тогава навлизат по сложните фигури и по-ярките багри. Всеки килими си има име - "Лозница", "Венците", "Колата", "Цвекетата", "Птичи гнезда", "Диреците", "Големи куки", "Ресково дърво", "Крилцата", "Перцата", "Четирите окца", "Бибиците", "Ченгелите". Килимите са с две лица изцяло вълнени или с памучна основа.

Третият период е орнаментален - от началото на ХХ век до наши дни. През 60-те години на миналия век в Чипровци имало 1100 килимарки, сега са едва 60.
Фолклорни фестивали и събори
Етнографският музей в Чипровци притежава една от най-богатите колекции на килими, събирана с дарения, откупки от частни лица.

Килимите са едни от най-старите, тъкани в края на ХІХ век, с големина над 12 квадратни метра, с три до четири бордюра, сред тях е килимът “Огледала”. Символиката на отражението като проглеждане, виждане на живота.

В центъра на огледалата от бордюра на килима е изтъкана змия –пазителката на домашното огнище. Повечето от килимите в музея са изтъкани от Райна Минчева.
Фолклорни фестивали и събори
Сред прочутите килимарки са Севка Барбинска, Сийка Тачева, Валентина Здравкова.

Освен това ще може да разгледате и изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими.

Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила.

На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство.

Там може да се купят както килими, така и сувенири с мотиви от тяхната орнаментика. Местни занаятчии предлагат ръчно изработени изделия.

Фестивалът ще завърши със заря и фолклорен концерт.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище "Петър Богдан 1909"; бул. "Петър Парчевич" 57
телефон:0883599528; е-mail:library_chipr@abv.bg
Телефон: +359 (0)9554 0888763843;


За повече информация :
Община ЧипровциАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания