Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Падина
ежегодно събитие

с.Падина, община Ардино, Област Кьрджали

Вашата оценка
2 от 3 гласа
Ноември 2023

 
Втората половина на м. Ноември, неделя, в ардинското село Падина ще се проведе традиционният есенен събор. Организатори са кметството и местното читалище „Митко Палаузов”.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът ще започне в 10 часа с концертна програма на самодейни групи от читалище „Родопска искра” от Ардино. Ще има турнир по шахмат. На призьорите ще бъдат раздадени парични награди. Целта е да съберем на едно място всички жители на Падина, които са разпръснати из страната и чужбина

Село Падина е разположено в планински район на границата между Западните и Източните Родопи. Легенди и стари истории разказват, че махалата се е образувала от заселили се навремето овчари, докарали на паша стадата си в района.

Падина е едно от най-големите населени места на територията на община Ардино. Принадлежи териториално на община Ардино, като се намира на 15 километра от общинския град в посока по пътя за град Кърджали. Състои се от четири махали: Падина, Звегор, Байчево и Жеден. Историята е обединила тези четири махали в едно китно родопско село разположено високо в планината името на най-древната махала, която е разположена в подножието на връх Свети Илия — висок 999 м. надморска височина.

Село Падина е с континентално-средиземноморски климат, климатът се отличава с мека и влажна зима и горещо и сухо лято. Агроклиматичните ресурси са подходящи за отглеждането на топлолюбиви земеделски култури, предимно се отглежда ориенталски тютюн, картофи, ливадни фуражни култури, за пасища и трайни насаждения. Съвсем малки участъци са благоприятни за отглеждане на захарно цвекло и някои зеленчукови култури (домати, чушки, фасул и други)

В течение на времето се е развило и обособило до днешния му вид, с около 1500 жители. През 2000 г. към Падина е присъединено със село Байчево.

За контакти :
Кметство :03658 / 21-24 ;0885919747
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания