Фолклорни фестивали, събори и панаири

I Национален фолклорен фестивал за народно творчество ''Фолклорна магия'' в гр.Банско
ежегодно събитие

гр.Банско, община Банско, Област Благоевград

Вашата оценка
4.8 от 12 гласа
Първото издание на Националния фолклорен фестивал за народно творчество "Фолклорна магия" ще се състои на 29, 30 юни и 1 юли в Градски парк - Банско. Организатори на събитието са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско.
Фолклорни фестивали и събори
Форумът има за цел да популяризира, съхрани и развие българските традиции, фолклор, обичаи, култура и родното производство и да представи пазителите на българското народно творчество – самодейци, занаятчии и производители на традиционни стоки.
Фолклорни фестивали и събори
Амбицията на организаторите е изграждане на ежегоден, традиционен форум на българщината, който да се превърне в един от 5-те най-значими фолклорни фестивала у нас.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът е с конкурсен характер и е насочен към самодейци от всички фолклорни области на страната и от всички възрасти. Предвидени са четири категории за участие - пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

„Фолклорна магия“ ще се проведе на няколко сцени в Градския парк на туристическия град Банско, съхранил фолклорното ни богатство и вековно минало.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки от трите фестивални дни предлага богата конкурсна програма - от 11.00 ч до 18.00 ч., а награждаването на победителите ще е от 19.00 ч.

ЖУРИ ИЗЛЪЧВА ЕЖЕДНЕВНО ПОБЕДИТЕЛИ В СЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ КАТЕГОРИИ:
„Фолклорни виртуози“ – инструментално изпълнение на индивидуални участници и групи
„Нашенски славей“ – вокално изпълнение на индивидуални участници и групи
„Дръж се, земьо“ – танцово изпълнение на танцови състави и клубове за народни танци
„На мегдана“ – представяне на стари обичаи и традиции от фолклорни групи

Авторитетно жури ще определя 1-о, 2-о и 3-о място във всяка една от категориите, а от 20.00 ч. спечелилите ще имат възможност да представят изпълнението си на Голяма сцена.
Фолклорни фестивали и събори
След тях ще се изявяват утвърдени, известни и обичани имена от народната ни музика.

Едновременно с това ще има търговски изложения на народни художествени занаяти, творчески работилници, традиционни игри и обичаи, книжен пазар за етнография и фолклор.

Специално внимание ще бъде отделено на традиционната българска кухня чрез специални кулинарни зони и състезания за приготвяне на ястие. Ще бъдат представени и родни производители на нашенски храни и напитки.

Крайният срок за записване на участниците е 17 юни 2018 г.

Да съхраним заедно българщината!
Фолклорни фестивали и събори
Участниците ще разиграят годеж от Пиринската фолклорна област. Наименованието на обичая в Банско е "Главеж".
Фолклорни фестивали и събори
В него местните танцьори и изпълнители ще представят песни и наричания в характерни за региона костюми. Те ще бъдат съпроводени от гайда на живо и шествие през целия Градски парк в Банско.

За финал сватбарите ще се качат на сцената, където булката за първи път ще влезе в новия си дом. "Главежът" ще завърши с бански песни и танци.

Демонстрацията ще бъде част от тридневната програма на първия Национален фестивал "Фолклорна магия".
Фолклорни фестивали и събори
На 29, 30 юни и 1 юли в Градски парк, Банско любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на целодневен конкурс за песни, танци, свирене и обичаи, на традиционни български храни, изложения на стоки, занаяти и традиции.
Фолклорни фестивали и събори
Освен това голямата фестивална програма ще събере на една сцена най-големите звезди на народната музика у нас, които ще пеят и свирят на живо всяка вечер.

Телефон за търговци, изложители и занаятчии: 0888 66 22 93
Телефон за участници и разяснения по регламента: 0887 43 80 43

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Фен фолк TVАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания