Фолклорни фестивали, събори и панаири

Капански събор в Разград

гр.Разград,Община Разград,Област Разград

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Юни 2018

 
Капанският събор в Разград отново ще бъде сцена на няколко поколения изпълнители - фолклорни групи, танцови и певчески състави.

Форумът, организиран от общината, ще се състои на 16 юни 2018 в местността "Пчелина".

Участие в осмото издание на събора са заявили 35 художествени формации и 11 индивидуални изпълнители от 25 населени места от областите Разград и Русе.

Целта на събитието е да съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции, да осигури възможност за изява и културен обмен на самодейните колективи, да съдейства за възпитаване у младото поколение на любов към духовните ценности.

Със свои изпълнения ще се представят също певци и танцьори от 11 детски и младежки колективи. Проявата няма конкурсен характер. За всички над 630 участници ще има грамоти и плакети.

Капанският събор ще бъде открит от 10.00 ч. с водосвет.
Първи на сцената ще се качат най-малките танцьори от Детския танцов ансамбъл "Лудогорче".
От 17.00 ч. ще бъде представена и специално подготвената от Капанския ансамбъл музикално-танцова постановка "Капанската сватба".

Художествено-творческият проект представя сбогуването на момата с безгрижния живот край бащиното огнище, посрещането в новото семейство, както и самата сватба.

Капанската сватба е вековна практика на капанската общност. Нейната стойност се състои в уникалността, красотата на традицията, символиката и емоционалния заряд, който носи живата културна традиция и посланието, което отправя към поколенията. Час по-късно концерт за участниците и гостите на събора ще изнесе оркестър "Канарите".

Освен богатата фолклорна програма, на събора ще има детска работилница за приложни изкуства, където ще могат да се изработят традиционни украшения, да се усвои плетене и бродиране и да се рисуват кукли върху кратуни.

Подготвени са още много изненади за малките и по-големите участници в събитието.


За повече информация :
Община Разград


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания