Фолклорни фестивали, събори и панаири

Традиционен събор на каракачаните в гр.Карлово
ежегодно събитие

гр.Карлово,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
5 от 1 глас
Юни 2019

 
Традиционен сьбор на каракачаните.
Карлово е град в Централана България. Намира се в северната част на Карловската котловина, в полите на Стара планина. Градът е разположен на 123 км от София и на около 55 км от Пловдив.

Според исторически сведения, земите на днешно Карлово са обитавани от древни времена от траки от племето одриси. През късноантичната епоха оттук е минавал път, свързващ Черноморието с град Сердика, днешна София. За охраната на пътя са се грижили много крепостти по неговото протежение, някои от които в района на днешно Карлово. Останки на тези калета се виждат и до днес в покрайнинните на града – Карловско кале над парка Беш бунар и Сушицко кале, близо до днешния квартал Сушица.

В района около съвременния град е имало няколко селища и крепости. През XV век османският султан дарява село Сушица и прилежащите му земи на своя изтъкнат военачалник Карлъ Али бей. Вероятно от неговото име произлиза и днешното наименование на Карлово. От този период се датира и най-старият архитектурен паметник в града – Куршум джамия.

През Възраждането Карлово се превръща в един развит занаятчийски и търговски център. Над 30 занаята са се упражнявали от местното население, сред които розопроизводство, златарство и тъкачество. Местните търговци и занаятчии търгували с цялата Османска империя и с по-далечни места.

През периода на Възраждането градът променя своя облик. През 1839 г. е построена църквата Св. Богородица. Това е храмът, в който Васил Левски е ръкоположен за йеродякон. Другата църква – Св. Николай – е построена през 1847 г. През 1836 година Карлово се радва на нова сграда за взаимното училище, а модерното петокласно училище отваря врати през 1871 г. Средището на културата – карловското читалище – е създадено през 1861 г.

След Освобождението Карлово преминава през периоди на подеми и спадове, но най-силни са годините на града след Втората Световна Война, когато се превръща в промишлен, културен и военен център с много заводи.

Родом от Карлово са много бележити българи. Пръв сред тях е националният ни герой Васил Левски. Бащата на бележития ни поет и революционер Христо Ботев – Ботьо Петков - също е роден в града. Други известни личности, родом от Карлово, са предприемчивите братята Христо и Евлоги Георгиеви, едни от най-големите дарители за култура и просвета на България, книжовникът Райно Попович и публицистът Иван Богоров.

Днес Карлово се гордее с многото си забележителности. Най-голямата от тях е родната къща на Васил Левски. В къщата-музей автентично е запазена обстановката, в която е израснал великият български революционер.

Друга забележителност е историческият музей, който се намира в старата част на града. Той е интересен не само с богатата си музейна сбирка от предмети и артефакти, проследяващи историята на региона от най-дълбока древност до сега. Музеят се помещава в сградата на Петокласното училище, която сама по себе си е истински шедьовър на Възрожденското изкуство.

В старата част на Карлово има и други интересни забележителности – църквите Св. Богородица и Св Никола, а също и Историческо място Стария град, съхранило в себе си уникалната атмосфера на Българското Възраждане.

Карловци имат много празници, но най-почитаните сред тях са 19 февруари – денят на смъртта на Васил Левски и 18 юли – рожденната дата на революционера. По време на Сирни Заговезни в Карлово се организира карнавал на кукери. Празникът на розата се празнува през първата събота на юни. Празненствата на този ден започват от полето с ритуален розобер и се пренасят в града. Избира се и Царица на розата, а вечерта майстори свирачи, певци и танцьори изнасят голям концерт.

В района на Карлово има и много природни забележителности. Сред тях са Райското пръскало – най-големият водопад в страната, който се намира в резерват „Джендема", Голям Джандемски водопад – също в резерват „Джендема”, Сухата пещера и Водната пещера, резерватите Стенето, Стара река, Чамджа.

На 14 км от Карлово се намира курортният град Баня, известен още и като Карловски минерални бани. Това е един от известните балнеоложки курорти. Минералната вода от местните извори е доказано лечебна за редица заболявания. Тук има и естествено калонаходище, чиято кал също е лековита.

За повече информация :
Информационен сайт - Карлово

Карлово Инфо

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания