Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Воднянци
ежегодно събитие

с.Воднянци, Община Димово, Област Видин

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Май 2023

 
Съборът на село Воднянци се провежда всяка първа събота и неделя на месец май. Намира се на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин. Високопланински релеф. В близост се намира язовир Дреновец.
Фолклорни фестивали и събори
На час път се намират известните Белоградчишки скали, едно от природните чудеса на България. На 13 км от град Димово е пещерата Магурата, а над Гара Орешец се намират множество слабо проучени, но картирани карстови пещери.

От две години се проучва пещерата Печ, която по красота съперничи с Магурата. Затворената за влизане пещера Миризливка е уникална с оцветените в наситено синьо сталагмити и сталактити.

В красиви природни местности са построени три туристически хижи - Извор, Планиница и Башовица. На 3 км от село Гара Орешец по пътя за Белоградчик се намира пещерата Живанина дупка.

В землището на близкото с. Извор се намира единият от двата православни манастира във Видинска област - девическият манастир “Успение на Пресвета Богородица”, който е построен 100 години преди Рилската обител и е свидетел на разпадането на Второто българско царство и османското нашествие.

За контакти :
Телефон: 09322/ 762Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания