Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Оряховица
ежегодно събитие

с.Оряховица,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
3 от 1 глас
15.05.2022 г. -
15.05.2022 г.


 
Ежегодният събор на селото е на 15 май. Селото е разположено в южното подножие на Средна гора на 200 м надморска височина, 18 км североизточно от Стара Загора и 17 км северозападно от Нова Загора.
Фолклорни фестивали и събори
Зарязване на лозята на 14 февруари. 3 март национален ден на България честване с военни почести и заря.
Фолклорни фестивали и събори
През селото протича Оряховската река, приток на Съзлийка. На 3 км южно от селото е аутобан Бургас - София. Селото съществува още от турско време с името Радович наречено на името на най-стария преселник на мястото, където е застроено сега селото, то представлявало малък градец.

Към края на турското робство селото се преименувало в Оряховица, а турското му име е било "Адър-Бей" на името на заселелия се богаташ Адър-Бей. Защо как и кога точно селото е получило сегашното име не е известно.

Населението на селото е било турско и българско, последните съставлявали болшенството. Турците имали своя джамия с минаре, а българите своя църква, която съществувала от незапомнени времена. През 2004 г. е открита тракийска гробница на пет километра североизточно от селото. Тя датира от 4 век пр.н.е.. На върха над селото е съществувала стара крепост, която е охранявала древния римски път прекосяващ средна гора.

В селото има православен храм.
Църквата била стара сграда покрита с каменни плочи. Храма е посветен на ''Св. Атанасий Александрийски''. През 1878 г. Даут Паша от Нова Загора дал заповед да опожарят църквата. Две години след това кмет на селото бил Митьо Бошков, който взел инициативата и ремонтирал из основи изгорялата църква, която селяните съградили с частни дарения и собствен труд. Майстор строител бил Илия от град Трявна.

През 1881 г. Владимир-самоук художник от руски произход изографисва църквата с помощта на Стефан от Стара Загора, за който няма никакви други сведения. Църквата е построена във вид на кораб с размери 8 метра ширина и 18 метра дължина. Камбанарията е построена по късно след 2-3 години. Храма е осветен още през турско време, неизвестно от кой митрополит. Също не се знае, от кои светии са вложени свети мощи в светия престол.

Къща-музей на Минко Балкански
Етнографска изложба на Минко Балкански

В селото има национален институт по образование.
* Исторически и Етнографски музеи.
* Библиотека и кино зала.
* Пенсионерски клуб.
* Кафе-аперетив с панорамна гледка към централния площад.
* Желязарийски магазин.
* Парк свежия бор.
* Месността Джумбазлий с бесетка и прохладна изворна вода.
* Историческо място "Замлянките" с беседка.
* Язовир Големия камък.
* Винпром Менада с механа и отлежали вина.


За контакти :
Адрес - п.к. 6061 с.Оряховица
Телефон - (041178) 260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания