Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на Райската ябълка'' в с.Хрищени
ежегодно събитие

с.Хрищени,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.3 от 13 гласа
Ноември 2023

 
На всеки 16 (около тази дата) ноември има събор на центъра на селото по случай Денят на Райската Ябълка. Райският плод расте в повече от 140 къщи в с.Хрищени. Селото се намира в подножието на Средна гора.
Фолклорни фестивали и събори
Знамената на България, на Хрищени и на Европейския съюз ще издигнат най-успешните младежи на селото - ученици-отличници и гордост на своите семейства.
Фолклорни фестивали и събори
За гостите ще има щанд на производители на райска ракия от райски ябълки.
Фолклорни фестивали и събори
„За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!" е веселият девиз на селото, който и тази година ще събере малки и големи.
Фолклорни фестивали и събори
Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ. В Хрищени живеят около 2000-2200 души.

Ще има конкурс за най-хубава рисунка, най-добър производител на райски ябълки, най-едър плод от райска ябълка и много други забавления, песни, танци и веселби.

Гръцкото название на плода райска ябълка- „диоспирос" означава „божествена храна".

Тя е пребогата на витамини и минерали, най-вече С и провитамин А. Плодът е много полезен за профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата.
Фолклорни фестивали и събори
По идея на кмета на селото веднага след официалното откриване на празника в 11:00 часа на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище - Райската ябълка .

На 6 май е селския събор.

Селото е кръстено на Хрищян войвода, който се е родил и живял в селото. Жителите почели паметта му, като кръстили селото на него. В северната част на селото има останки от тракийско селище. Намира се на около 5-6км от град Стара Загора.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Адрес - п.к. 6050 с.Хрищени; Телефон - (04126) 2260Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания