Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Врата
ежегодно събитие

с.Врата, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
Юли 2023

 
Всяка втора събота на месец юли се организира традиционен събор. Село Врата се намира в планински район. Западно от селото, на 1020 м.н.в. извира река Голяма сушица.
Фолклорни фестивали и събори
Непосредствено над селото е „надвиснал“ скалният монолит и тракийско светилище Беланташ 1225 м., откъдето се открива гледка отвисоко на 360 градуса на тази част на Родопите.

В селото има няколко къщи за гости и хотелски комплекс, който се състои от седем реставрирани и построени в архитектурния дух на Родопите къщи, отговарящи на всички съвременни изисквания за удобство и уют. В комплекса има сауна, джакузи, ресторант, механа, детски кът и паркинг.

Известния скален масив Белинташ
, който е защитен природен обект се намира на 1255 м надморска височина. Местността е с научна, културна и естетическа стойност. Тя обхваща интересни скални образувания, пещери, извори и вековни гори.

Археологическите проучвания са на път да докажат, че светилището е от времето на каменно-медната епоха, т.е. 5 хилядолетия преди Христа, което го прави по-старо от Перперикон.

Мястото се смята за средище на бесите и тракийското божество Сабазий. От там се открива гледка отвисоко на 360° на тази част на Родопите. Местната флора и фауна е богата, разнообразна и интересна.

Районът на Караджов камък е защитена територия. Известният скален масив е с дължина 400 м, а най-високата му точка е на 20 м. До Караджов камък се достига за около час и половина пеша, тръгвайки от Кръстова гора по посока Аязмото.

Тук се намира местообитанието на редки видове животни като черен щъркел, скален орел, сокол скитник, алпийски бързолет, дива коза, дива котка и други.

Кръстова гора се извисява на 1545 м над морското равнище и се намира на около 70 км от с. Врата и на около 40 км от Асеновград. Поляната е дълга 500 м и е широка 300 м. В този район учените търсят прочутото Дионисиево светилище, съперничело навремето на Делфийския оракул. Според други безспорното лечебно въздействие на Кръстова гора се дължи на гама – излъчванията, идващи от урановите залежи в недрата на Родопите.

За контакти :
Кметство: 03325/ 2311

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания