Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Загражден
ежегодно събитие

с.Загражден, община Баните, Област Смолян

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
Септември 2023

 
Селски събор през септември. Молебен за дъжд и плодородие през лятото, съпроводен с надбягване и борби за здраве на младежите. Провежда се в местността "Живите блата"(Караколас).
Фолклорни фестивали и събори
Село Загражден се намира в Родопите. Най-удобният автомобилен път към селото минава през град Лъки, село Манастир и село Давидково.
Фолклорни фестивали и събори
Старите имена на Загражден са Въртево и Долащър.Имената на местности като "Нова черква", "Троица", "Костадиница", "Братаница", "Петков гроб", "Гяур дере" и други доказват, че населението е с християнски произход.

Ислям и християнство. Поща, Болница, Училище, Почивна станция към ПУ "Паисий Хилендарски"

Планината (вр.Караколас). Природен резерват "Аква".

Селото е характерно с каменни къщи направени изцяло от камък и покриви от тикли (плоски камъни), всичко това е в битов стил от XIX век.

Преди години бе изградена екопътека по програма на Европейския Съюз. Маршрутът на екопътеката започва в селото, следва природната забележителност Добрин вир, водопад Чистилището, местността Две тополи и римски мост.

В селото има няколко семейни хотела, които предлагат чудесни условия за всички туристи и гости.

За контакти :
Кметство: 088 7 777569Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания