Фолклорни фестивали, събори и панаири

Традиционен панаир на гр.Белене
ежегодно събитие

гр.Белене, община Белена, Област Плевен

Вашата оценка
4 от 3 гласа
Септември 2023

 
Традиционен панаир на гр. Белене — първта седмица на м. септември. Белене е селище с близо десетвековна история. Наличните данни определят неговото възникване през 1086 година, когато част от павликянското население след потушаване на Тракийското въстание напуска околностите на Пловдив и се заселва до разрушената и обезлюдена древноримска крепост Димум (Думом).
Фолклорни фестивали и събори
Животът тук съществува от дълбока древност. В локализираните над 20 тракийски могили са открити пет културни пласта. Първите датират от късния неолит, продължават през бронзовата и медната епоха и са доказателство за непрекъснат живот по тези места в продължение на 1200 години.
Фолклорни фестивали и събори
От IV век пр. н. е. до началото на I-ви век от н. е. тези земи са обитавани от тракийското племе гети, наричано още димензи. През Средновековието селището се е наричало Дунавград (Tunaburgos).

В памет на загиналите във войните граждани на община Белене са построени 3 военни паметника - 2 в Белене (в Парка на признателността и в църквата „Рождество на Блажена Дева Мария“) и един в с. Татари (на градския площад). Белене е наследник на римската крепост Димум, датираща от III век. Наименованието на селището през 15 век е Павликянско Белене. Произлязло е от турското наименование Белли Павликян (Видни павликяни), тъй като тогавашното население на селото е изповядвало павликянство. По-късно павликяните от селището се покатоличват.

Изградени са и функционират две католически църкви — „Рождение на Блажена Дева Мария“ (1860 год.) и „Свети Антон Падуански“ (1893 год.) и една православна — „Свети Георги“ (1874 год.) Белене е родно място на Блажения Епископ Евгений Босилков (1900-1952), мъченик за вярата и беатифициран на 15 март 1998 година в базиликата "Свети Петър" от папа Йоан-Павел II. В църквата „Рождение на Блажена Дева Мария“ се намира Светилището с късче от мощите на Монсеньор Босилков — място за поклонение на вярващите католици.

Никулден (празнува се с песни и танци, специфични рибни ястия, кадене на шаран);
Обичай годеж (просене на сватба) между власи и католици;
Обичай Драгайка (празник по жътва);
Обичай Калушари (влашки; мъжки танц и обреди за лекуване на болно дете);
Тодоровден — конски надбягвания;
Гергьовден — пеене на пръстени;
Димитровден — лъчитба на овцете;
Коледа — ходи бразая (весел обичай за здраве и плодородие);

При католиците:
- Свети Антон — благослов на животни;
- Свети Йосиф — Йозов ден, почит на свети Йосиф, литургии и песнопения;
- Пепеляна сряда — сродно със Сирни заговезни (Прошка);
- Жу Верде, сродно с Еньовден и др.

Основната природна забележителност на община Белене е Персина, един от единадесетте природни парка в България, който съхранява уникални природни богатства.

В границите на общината и Парка е включен и комплексът Беленски острови — най-голямото по площ Рамсарско място в България, състоящо се от 19 острова.

Един от тях е остров Персин (Белене)
най-големия български остров, с дължина 15 км. и максимална ширина 6 км. Най-важният тип екосистеми в Парка са заливните крайдунавски гори и вътрешни блата. За опазване на тези хабитати са обявени редица защитени територии.

За повече информация :
Община Белене

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; E-mail: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания