Фолклорни фестивали, събори и панаири

Международен събор на прохода Кадъ боаз край с. Салаш
ежегодно събитие

с.Салаш, община Белоградчик, Област Видин

Вашата оценка
3.7 от 29 гласа
21.07.2021 г. -
22.07.2021 г.


 
Международен сьбор на прохода Къдъ боаз в с.Салаш и с.Ново корито. Сьбора се провежда (сьбота и неделя) в средата на месец Юли.
Фолклорни фестивали и събори
Събор на това място се прави от 1925 г., но на няколко пъти е бил прекъсван от властите.
Фолклорни фестивали и събори
Хората от публиката отдавна се бяха смесили - те седяха заедно в редиците от столове пред откритата сцена, за да изгледат и културната програма на събора. Самодейци от Видин и Княжевац, Белоградчик, Салаш и Ново корито показаха изкуството си.
Фолклорни фестивали и събори
Интерес събудиха и носиите. Баба ми е ушила тази престилка, взела е модела от баба Цвета, която е била от Салаш, обясняваше млада жена произхода на шевицата по престилката си.

След влизането на България в ЕС сърбите не идват на пазар у нас, защото им искат визи. Сега ни е паднало, не скриваха удоволствието си те и хвърляха пари на всяка сергия. Мъже нарамваха килими, жени мъкнеха юргани и възглавници. Всеки беше купил тенджера, тиган, детска играчка. Дрехи и обувки също се търгуваха. Но най-много вървяха кебапчетата и бирата. Те бяха в изобилие по масите в бирариите.

Границата се отваря само един път в годината. Това от 2001 г. става по средата на всеки юли за единствения по българо-сръбската граница събор.

Не остава жител на селата Салаш и на Ново корито, който да не дойде на браздата за събора. Роднини се търсят, други питат за познати. Имената на хората са същите, фамилиите дори.

В красивия старопланински проход "Кадъ боаз", само на 4 км от границата със Сърбия, се е сгушило село Салаш.

Предците му са разбирали от място за живеене, щом са харесали ниския проход за заселване. Тук три върха - Жребче, Било и Ведерник, го пазят от северните ветрове, а четвъртата страна от юг го води към равнината. Хем имаме гора и дърва за огрев, хем житни ниви за прехрана. Сега са други времена - вземаш пенсията и отиваш на магазина, а там всичко за храната ти готово. Само горите още са им нужни, защото друга топлина през зимата освен от дърва тук не познават.
Фолклорни фестивали и събори
Местните говорят един звучен, но малко архаичен български диалект, силно повлиян от сръбския език. В него са запазени падежите, а съгласните "р" и "л" се произнасят толкова твърдо, че са станали сричкообразуващи звукове.

Било е някога, сега това не може да стане. Сега могат само да се надяват на отварянето на границата и да чакат. Този пункт ще има не само стопанско значение, но и чисто човешко. Защото ще събере останалите след много години раздяла роднини.

За контакти:
Народно читалище „Развитие 1896 г.”; Телефон 0936/5349;
E-mail: razvitie1896g@abv.bg
0936 / 53161 ; 0877875961

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община БелоградчикАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания