Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на Стакевският балкан
ежегодно събитие

с.Стакевци, община Белоградчик, Област Видин

Вашата оценка
5 от 1 глас
Август 2023

 
Редовно в село Стакевци се чества традиционният празник на Балкана. Отбелязва се през месец август в местността Бела вода, но всяка година е на различна дата(обикновено първата или втората събота/неделя на м.Август).
Фолклорни фестивали и събори
Ежегодно жителите на село Стакевци посрещат гости от общината и от цяла България в местността "Бела вода" за да се порадват на прохладата и красотата на Стакевския балкан.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на Стакевския балкан е с почти половин вековна история и събира повечето от членовете на старите фамилии от село Стакевци. Всяка фамилия има свое традиционно място за сядане, на което могат да се видят както старите обитатели на село Стакевци, така и живеещите в столицата или в чужбина синове и внуци.

Хората смятат че въпреки кризисните времена в които живеем ние нямаме право да прекъсваме нашите традиции. Те са убедени че Празникът на Стакевския балкан трябва да се уважава и предава за поколенията, защото знаят, че без приемственост между поколенията няма бъдеще.

Организаторите на празника - кметство село Стакевци и община Белоградчик всяка година усърдно се грижат за доброто настроение на празнуващите с богата културна програма. Традиционно в нея вземат участие фолклорна група ”Росен здравец” при читалище ”Крум Бъчваров” – село Стакевци – носители на златен плакет от Националния фолклорен събор на народното творчество в Копривщица, както и много други самодейни групи и изпълнители от околните села.

Също така има и традиционен събор на Спасовден.

Легендата за основаването на селото гласи: имало едно време двама братя. Единят се казвал Крачун, а другият — Стайко. Двамата живеели със семействата си на 6 км. от сегашното село Стакевци и на 3 км. от сегашното село Крачимир. Един ден поради спор поради неизвестна причина братята се скарали и решили да сменят местожителството си. Единият тръгнал наляво, другият — надясно и двамата се установили на нови места. Крачун основал днешен Крачимир, а Стайко — Стакевци.

В село Стакевци се открива една от най-красивите части на Стара планина. Китно селце, изпълнено с много зеленина и недокоснато от мръсотията на нашето съвремие.

В близост се намира природната забележителност „Стакевски водопад” („Сини вир”) в местността „Бялата вода”. Селото е в непосредствена близост до магическия свят на Белоградчишките скали,чието участие в класацията за избор на новите 7 природни чудеса на Света доведе до увеличаване на популярноста на региона на световно ниво. Уникалните му стари къщи са разположени от двете страни на Стакевска река и са свързани помежду си с множество мостове.

За контакти :
Кметство: 0877875999

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания