Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Замфирово
ежегодно събитие

с.Замфирово, община Берковица, Област Монтана

Вашата оценка
Май 2022

 
Всяка година се прави събор на селото, който по принцип е в неделята преди 24 Май. Честват се празници, като 11 Май - патронен празник на местното училище и всички национални празници.
Фолклорни фестивали и събори
Замфѝрово е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.Разположено е в Предбалкана, на около 18 км североизточно от гр. Берковица, на същото разстояние южно от гр. Монтана и приблизително на 100 км северно от гр. София.
Фолклорни фестивали и събори
Релефът е хълмист със средна надморска височина 286 метра. Климатът е умерен, характеризиращ се с мека зима и прохладно лято. Селото е едно от големите в района. То е електрифицирано и водоснабдено. По-голямата част от улиците са асфалтирани и осветени. Има покритие на всички мобилни оператори. Автобусен транспорт го свързва с общинския център и околните села.

Населението на Замфирово е около 1300 души.

Селото разполага с кметство, православен храм, целодневна детска градина, основно училище, функциониращо читалище с духов оркестър, фолклорен танцов състав и певческа група, магазини и стадион. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на хората.

Читалище "Развитие" е основано на 3 март 1928 година. От 1978 година се помещава в нова сграда със застроена площ 884 кв.м., зрителен салон с 500 места, който има и балкон, оборудвана сцена с отвор 11 метра, голям репетиционен салон, гримьорни, складови помещения, работилница, библиотека, Младежки клуб - дискотека, радиовъзел. Библиотечен фонд.

Духов оркестър
Фолклорен танцов състав
Фолклорна певческа група
Детска фолклорна певческа група
Ансамбъл за изворен фолклор "Гушанци"
Ромски фолклорен танцов състав
Детски театрален колектив

На приблизително 27 км северозападно е разположен Лопушанският манастир, който е реставриран, действащ и впечатлява с красивата си архитектура.

За контакти :
тел.: 0887188791

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания