Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на 24 Май в с.Горна Козница
ежегодно събитие

с.Горна Козница, община Бобов дол, Област Кюстендил

Вашата оценка
3 от 1 глас
Май 2023

 
Всяка година на 24 Май се провежда местния събор - време за родови срещи и спомени. Събора може да бъде преместен и в последната неделя на месеца.
Фолклорни фестивали и събори
Село Горна Козница се намира в планински район, в подножието на Конявска планина. Над селото на един от върховете в Конявската планина е имало крепост , служеща за защита на главния път минаващ в подножието му. Преданията говорят, че при падането на България под Турско робство, местното население се оттегля в крепостта.
Фолклорни фестивали и събори
Дълго време турците не могат да я превземат ,но след предателство от страна на местен жител, спират прясната вода и така крепостта пада. Свидетелства за наличието на тази крепост - разрушена до основи е често намираните по склоновете на планината тухли и керамика.

При изкопни дейности свързани с каптирането на водоизточници, работници се натъкват древни погребални церемонии. Интерес представлява начина на погребване на мъртвите-в глинени саркофази наподобяващи две затворени една към друга керемиди.

Дом за изоставени деца с увреждания ; Пещерата „Асан делия“

За контакти :
Място: Площада в с. Горна Козница
Организатор: Кметство с. Г. Козница и НЧ ”Александър Димитров”
Тел.: 0702 6-32-82

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания