Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Полско Косово
ежегодно събитие

с.Полско Косово, община Бяла, Област Русе

Вашата оценка
Юни 2023

 
Празник на селото е първата неделя от месец юни. В настоящия момент селото е разположено върху два хълма и един дол с посока изток-запад.Двата хълма и долът завършват до западния бряг на река Янтра..
Фолклорни фестивали и събори
Същите водят началото си западно от селото от местността „Ени-чаир”в продължение на четири и половина километра. Южният хълм завършва на изток със скално образувание,в подножието на което е протичала реката.

Старото турско име на селото е КОСОВА. По регистрите на населението от 1618 година е имало 72 къщи. По същите регистри от онова време КОСОВА е било в Никополски санджак /окръг/ и Търновски вилает. Било е войнигарско селище. Задължавало се е ежегодно да дава по 7 души войници и 2 резерва.

Съгласно турски документи,съхранявани в Народната библиотека св.св. „Кирил и Методий”в София,турците наричали селото отначало КОСОВАЙ ХИСАЙРЕ КОЙРЕС. За произхода на името на селото има две версии.Едната е от многото ята косове,а другата от името на първия заселник –някойси дядо Косьо.

За да опази своя дух и вяра, българското население в селото проявява инициатива за построяване на своя църква.Но за да разреши турското правителство предявява искане тя да бъде вкопана в земята и да не бъде по-висока от джамията.Тук инициативния комитет проявява хитрост в определяне мястото на църквата.

Това е най-високото в българската махала. Спазва договарянето църквата да бъде вкопана в земята, но тя си остава по-висока от джамията, която се намирала в дола. Говорело се е,че момите от селото също участвали в изкопа,като са изнасяли пръстта в престилките си. Въпреки всичко,църквата е построена през 1854 година. Тя носи името на св.св.Константин и Елена.

Малко по-късно, през 1860 год.е открито първото училище. За водене на занимания е предоставена одая от дома на дядо Колю Кючукколев. По-късно е построена специална сграда в двора на църквата. Сега съществуващото училище, както помнят и сега много от възрастните хора, е започнато да се строи на гола поляна преди Първата световна война.

Войната става причина строителството да прекъсне. Същото продължава след войната и завършва към 1924-1925 година. Новото е построено през 1952-1953 година. Селото основава и своя кооперация през 1906 година. Киносалонът е построен през 1950-1951 година. Най-младата сграда в селото е тази на детската градина. Същата е открита през 1973 година.

За контакти :
Телефон: 98128/ 280

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания