Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празници в с.Драгиново
ежегодно събитие

с.Драгиново, община Велинград, Област Пазарджик

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
Октомври 2023

 
Според Стефан Захариев към 1850 година в Драгиново (Корово) има 40 помашки къщи и 130 жители-помаци. Според преброяването на населението в Царство България през 1910 година, към 31 декември същата година в Драгиново (Корово) живеят 1188 помаци.
Фолклорни фестивали и събори
Според данни от османските документи през 1516 година в селото живеят 46 немюсюлмански семейства. През 1528 година в селото са отчетени 70 немюсюлмански семейства. За първи път мюсюлмани в селото са отчетени през 1570 година, като са отбелязани 3 мюсюлмански и 55 немюсюлмански домакинства.

В следващия документ от 1595 година се споменава за 1 мюсюлманско и 45 немюсюлмански семейства. Данни за броя на мюсюлманите в селото има отново чак в началото на 18 век, като преди това се отчита непроменлив брой на немюсюлманските семейства - през 1633, 1639 и 1641 година са отчетени 70 немюсюлмански домакинства в Корова.

През 1696 година броят на немюсюлманските семейства спада на 31. От документ, написан през 1712 година става ясно, че в Корова по това време живеят 115 мюсюлмански и 2 немюсюлмански семейства. Последният документ за селото е от 1842 година и в него се споменава, че в Корова по това време живеят 116 мюсюлмански семейства.

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624.
Рамазан
# 2016: 09 юли

Курбан Байрамът (на арабски: عيد الأضحى, „ид (ейд) ал-ада“) е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманският календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди коленето.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан, заедно са винаги нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си.

За контакти :
Кметство: 03545/2221

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания