Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Смирненски
ежегодно събитие

с.Смирненски, община Ветово, Област Русе

Вашата оценка
5 от 1 глас
Септември 2022

 
Ежегодния сбор - провежда се в края на месец септември. Характерно за този период е посещението на различни търговци, предлагащи своите артикули на населението. Организират се много игри, мачове, борби и различни музикални забави.
Фолклорни фестивали и събори
Село Смирненски е разположено в Дунавската равнина на около 40 км.източно от гр.Русе на 250 метра надморска височина.На юг граничи със землището на гр.Ветово на изток със землището на гр.Глоджево на север със землището на село Тетово и на запад със землището на село Семерджиево.

Районът на селото,археологически не е проучено достатъчно,открити са части от старо римско укрепление/кале/ сред които има остриета от стрели,монети и т.н.Старото име на селото до 1950 г. е било Княжева поляна или /бей алан/на турски.

Населението на селото е съставено от 85%етнически турци 5% българи и около 10%копанари или т.н. влашки цигани като всеки етнос си има своя религиозен храм Църква и 2 джамии като едната е строена около 17 век а другата е строена през 1950 г. двата етноса живеят в разбирателство и уважение.

Населението наброява около 2600-2800 души като голяма част поради икономическите трудности се трудят като гастербайтери в чужбина като най голяма е колонията в Испания и Гърция а също така има и работещи в Германия, Белгия, Холандия, САЩ, Канада, Австрия и Турция. Селото разполага със здравна служба с двама лични лекари и стоматолог който обслужва селото два дни през седмицата.

Има целодневно работеща аптека.Търговската мрежа е силно развита като разнообразието от стоки не отстъпва на тези от големите магазини които се намират в Русе. Селото разполага със целодненва детска градина и основно ущилище без маломерни паралелки като преподавателите са местни кадри,всички улици на селото са асфалтирани като общата дължина на уличната мрежа достига 24 км.

Немалка част от жителте се занимават с земеделие и животновъдство. В горите около селото са разположени около 2000бр. пчелни семейства.Ежегодно през есента се организира традиционият селски събор съпроводен с богата спортна и културна дейност.В близост до селото има гора с ловна хижа предостяваща възможност за лов и излети.

За контакти :
Кметство : Телефон: 08165/280; 0894/69 11 74

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания