Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Атанасий'' в с.Върбица
ежегодно събитие

с.Върбица, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
3 от 1 глас
16.05.2022 г. -
16.05.2022 г.


 
Съборът на Върбица е на 16 май. Много легенди се предават от поколение на поколение, особенно такива свързани с турското робство. Една от тях е легендата за Ваца "Бесната", разсказана от Пенка Илиева /учителка/, която на свой ред я е научила от прадядо си Спас Ореля.

По турско почти навсякъде в България са действали дружини от хайдути - закрилници на народа и сиромашта. Такива е имало и в горите около с. Върбица. Неин член, отначало като ятак, а сетне и като войвода е била и Ваца Иванка Бесната.

Ваца била от рода Люлковци. Висока, красива и смела мома. Облечена по мъжки с червен пояс и калпак, с бели навой на краката от които се подавали дръжките на ножове, тя всявала респект у всеки, който я видел.

Дошли турците да събират данъка. Много от селяните били бедни, а и годината се случила лоша, мнозина не смогнали да се издължат. Турците ги затворили в мазата и ги подложили на изтезания. Вой, писък, плач на молещи се жени и деца огласяли селото. Турският бирник доволно седял кръстосал крака в общината,ядял мазни баници и печени пилета, подсуквал мустак и се радвал на власта си.

Внезапно отвън се разнесли гърмежи, настанала олелия и "Вай Аллах" от заптиетата. В стаята нахълтала Ваца с пищов и нож в ръка. Турчинът замръзнал.

Тя хвърлила в краката му валчест камък, забила ножа си до него и заповядала: "Одери този камък!". "Ама как се дере камък, той няма кожа?" - с попукани устни прошепнал гаджалина. "А как искаш да вземеш пари от сиромаси, като ги нямат?" - отговорила му Ваца. "Веднага да пуснеш селяните, и да се пръждосваш от селото и повече кракът ти да не е стъпил тук!"

Така Ваца войвода оттървала селото от данъци и спасила сиромасите от турския гнет.

За контакти : тел.: 09140 4298

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания